Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a semnat luni convenţiile de colaborare cu BCR, Banca Transilvania şi CEC Bank pentru implementarea programului Start-Up Nation, care prevede finanţarea în limita maximă a 200.000 lei pentru fiecare nouă firmă sau afacere înfiinţată în acest an.
Patronii firmelor nou-înfiinţate pot primi de la cele trei bănci participante la proiect credite-punte, garantate prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi de Fondul Român de Contragarantare în proporţie de 80%, titrează News.ro.
Cele trei bănci oferă creditele-punte cu o dobândă fixă între 3,5% şi 3,99% pe an, în vederea acoperirii cheltuielilor eligibile aferente planurilor de afaceri până la eliberarea tranşelor din ajutorul de minimis de până la 200.000 lei.
În cazul BCR, dobânda este de 3,5%, în timp ce Banca Transilvania va percepe o dobândă de 3,9%, iar banca de stat CEC Bank este cea mai scumpă, cu o dobândă de 3,99%
”Creditul-punte este de mare importanţă, fiindcă în momentul în care dosarele care sunt evaluate şi trec de evaluare, urmează să vină să semneze cu noi acordurile de finanţare. În baza acestui acord de finanţare, cel care implementează proiectul, beneficiarul, urmează să ajungă la una dintre băncile partenere ale proiectului şi într-un termen nu foarte lung – însemnând până în două săptămâni aproximativ – să urmeze să primească această sumă pe care a menţionat-o în planul de afaceri”, a afirmat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă.
Creditul va ajunge apoi în contul beneficiarului, care poate realiza cheltuieli cu banii împrumutaţi, urmând să se intre în procedura de certificare, susţine ministrul.
Cei care au aplicat în cadrul programului au avut la dispoziţie două opţiuni: cererea de rambursare şi cererea de plată.
În prezent sunt verificate dosarele depuse de firme, urmând ca până în septembrie să se semneze toate acordurile de finanţare cu start-up-urile.
”Căutăm soluţii ca dosarele să fie soluţionate într-un termen rezonabil pentru toată lumea”, a spus Laufer.
Rata de respingere este de 8%, reprezentând dosare neeligibile, potrivit ministrului.
Instituţia cheie în sistemul de garantare, Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), trebuie să se adapteze unui al doilea mare program guvernamental cu garanţii de stat, după Prima Casă.
”Astăzi, Fondul are nevoie de o refacere a întregului portofoliu de produse de garantare. Ne aliniem şi noi politicii guvernamentale de a susţine start-up-urile. Ne preocupă în mod special succesul programului Start-Up Nation, dar şi a celorlalte programe din portofoliul Ministerului”, a afirmat directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu.
Toate comisioanele pentru toate programele ministerului sunt eligibile a fi decontate din fondurile nerambursabile ale ministerului.
”Ne interesează ca printr-un protocol cu Fondul de Contragarantare să putem reduce comisioanele pe care astăzi Fondul Naţional le practică pentru start-up-uri, vorbim de un comision de 3,8%, dar printr-un protocol vom putea optimiza costuri, fluidiza procedurile de evaluare şi sperăm noi – nu aş vrea să promit – urmează să avem discuţii aplicate de natură operaţională, să putem să reducem până în zona lui 2,5%. Deci mai mult decât substanţial”, a mai spus Petrescu.
Un număr de 19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-Up Nation, cele mai multe înregistrându-se în Bucureşti (aproape 3.000 de proiecte) şi Cluj (circa 2.300), iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36 de ani şi jumătate.
Circa 77% din proiecte au fost depuse în mediul urban, iar restul în mediul rural.
Valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat de cei peste 19.000 de aplicanţi este de 3,74 miliarde lei, numărul de locuri de muncă asumate fiind de 44.681.
Însă un număr de 8.653 de planuri de afaceri sunt în limita bugetului, prin care s-ar creea 20.956 de noi locuri de muncă.
Aproape 55% din cei interesaţi să demareze o afaceri au sub 35 de ani, iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36,5 ani.
Din proiectele depuse, cele mai multe, 2.926, sunt din Bucureşti, Cluj (2.289), Timiş (885 proiecte), Ilfov (781 planuri de afaceri) şi Iaşi (770 planuri de afaceri).
În ceea ce priveşte etapele care urmează acestea sunt: generarea numărului de identificare pentru fiecare proiect în Registrul Unic Electronic, verificarea veridicităţii şi eligibilităţii planurilor de afaceri şi semnarea acordurilor de finanţare, pe măsură ce planurile de afaceri sunt acceptate în program.
O nouă sesiune a programului ar urma să aibă loc abia în 2018.
Programul Start-Up Nation are, în acest an, o finanţare de 1,71 miliarde lei, care asigură, în temeiul legii, suportul activităţii a 10.000 de noi firme înfiinţate după 31 ianuarie 2017.
BCR, Banca Transilvania şi CEC Bank, semnează pentru Start-Up Nation. Dobânzile, între 3,5% şi 3,99% pe an
1 august 2017
(84 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Legea insolvenţei persoanelor fizice, publicată în Monitorul Oficial, intră în vigoare peste şase luni
(30 iunie 2015)
448 vizualizări
Ministrul Muncii a anunţat data la care intră în plată pensiile recalculate
(4 decembrie 2018)
188 vizualizări
Gazprom: Proiectul South Stream a fost închis
(15 ianuarie 2015)
44 vizualizări
ANRE a aprobat reducerea tarifelor de distribuţie la energie electrică pentru 2018
(12 decembrie 2017)
303 vizualizări
Isărescu: Aproape 4.000 de persoane au depus cereri de dare în plată
(8 august 2016)
108 vizualizări
CE aprobă o linie de credit de 2,3 miliarde de euro pentru sistemul bancar din Bulgaria
(1 iulie 2014)
93 vizualizări
Grupul Rompetrol îşi schimbă numele în KazMunayGaz International
(10 martie 2014)
75 vizualizări
Situaţie fără precedent în România: deficit de 1 milion de angajaţi
(21 august 2018)
185 vizualizări
Pierderi de peste 30 milioane de lei pentru Poşta Română
(26 iunie 2016)
77 vizualizări
Industria muzicală: În 10 ani, veniturile au scăzut, dar cota de piaţă a formatului digital a crescut spectaculos
(29 decembrie 2016)
344 vizualizări
Depunere amânată cu trei luni pentru încă un formular privind TVA
(26 martie 2016)
1084 vizualizări
De azi, poţi primi 10.000 euro de la stat ca să începi o afacere
(10 iulie 2014)
214 vizualizări
Guvernul scuteşte firmele de construcţii de la plata contribuţiilor sociale în următorii 10 ani
(19 decembrie 2018)
87 vizualizări
Afacerile cu statul ale USR-istului acuzat de trădare! Finanţări anuale pentru unul dintre ‘băieţii deştepţi’ ai Guvernului Cioloş
(21 iunie 2019)
77 vizualizări
Absolvenţii de facultate care şi-au luat licenţa în iulie, pot primi ajutor de şomaj
(21 august 2015)
227 vizualizări
Astea, concedieri masive! Aproape 2 milioane de salariaţi vor fi daţi afară în China
(29 februarie 2016)
313 vizualizări
Efectele secundare ale trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat. Cresc amenzile rutiere, dar şi ajutorul de şomaj şi pensiile
(25 septembrie 2017)
571 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Descoperă anotimpul cu magie şi răsfăţ la AFI Ploieşti!
Publicat la data de 4 noiembrie 2024
-
Timiş: Primarul comunei Tomnatic, un avocat şi alte 5 persoane, reţinuţi de procurorii Parchetului European pentru fraude cu fonduri europene
Publicat la data de 5 noiembrie 2024
-
Donald Trump sau Kamala Harris?
Publicat la data de 5 noiembrie 2024
-
Donald Trump a câstigat cel de al doilea mandat de presedinte al SUA
Publicat la data de 6 noiembrie 2024