Banca Naţională a României anunţă că preţurile vor scădea în următoarele nouă luni. 

Potrivit unui comunicat al BNR, cele mai recente date statistice atestă intrarea ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ sub impactul extinderii, începând cu 1 iunie 2015, a aplicării cotei reduse de TVA la toate alimentele şi serviciile de alimentaţie publică.

În aceeaşi perioadă creşterea economică s-a accelerat ca urmare a unui avans consistent al consumului final şi a dinamicii pozitive a investiţiilor, inclusiv pe fondul revitalizării procesului de creditare.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de -1,6 la sută în luna iunie 2015 de la 1,2 la sută în luna precedentă. Şocul dezinflaţionist produs de efectele de runda întâi ale scăderii cotei TVA de la 24 la sută la 9 la sută la produsele alimentare, care acoperă preţurile a circa 30 la sută din bunurile şi serviciile din coşul de consum, a fost mai accentuat decât cel anticipat. Datele statistice relevă o scădere a preţurilor mărfurilor alimentare la care s-a redus cota TVA, de 9,8 la sută în luna iunie faţă de luna precedentă.

Rata medie anuală a inflaţiei a scăzut la nivelul de 0,7 la sută, în timp ce indicatorul relevant pentru evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană - rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum –s-a redus la 1,0 la sută de la 1,1 la sută.

Digi 24