Vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar pentru Industrie, Antonio Tajani, sfătuieşte ţările europene „să închidă poarta“, programelor de austeritate şi să se concentreze pe promovarea creşterii economice, potrivit Agerpres.

„Sacrificiile fără creştere economică sunt inutile, fac rău. Este important să se închisă poarta austerităţii şi să se lucreze mai mult pentru creştere economică“, a declarat Tajani la Asuncion, Paraguay, ultima sa oprire dintr-o vizită care a cuprins şi Panama şi Argentina.

Comisarul european pentru Industrie şi Antreprenoriat, care va renunţa la funcţie în iulie pentru a intra în Parlamentul European, a subliniat că Vechiul Continent este „aproape de finalul crizei“ şi că acum prioritatea trebuie să fie „să se lucreze mai mult pentru economia reală“.

Tajani a spus că este imposibil să se reducă datoria publică, care a explodat în unele ţări europene din cauza crizei, dacă nu există creştere şi pentru aceasta a cerut să fie încurajată reindustrializarea Europei şi să fie reduse sacrificiile cerute de guverne cetăţenilor.

În acest sens, a menţionat rolul întreprinderilor mici şi mijlocii ca principale surse de locuri de muncă, precum şi importanţa investiţiilor în inovare.

Într-un interviu ulterior acordat presei, Tajani a explicat că Europa s-a uitat mult la China şi Rusia în trecut, ceea ce nu a fost greşit, dar consideră că trebuie să se orienteze şi spre Africa şi America Latină.

„Nu putem să lăsăm regiuni competitorilor noştri“', a spus Tajani, menţionând că nu este vorba despre o nouă colonizare ci despre consolidarea relaţiilor de prietenie. „America Latină agreează o prezenţă mai puternică a companiilor europene“, fiindcă acestea aduc calitate prin produsele lor.