Grecia estimează că economia naţională va ieşi din recesiune anul viitor, mizând pe o creştere a produsului intern brut (PIB) cu 2,9%, potrivit proiectului bugetului de stat prezentat luni.
 
Totodată, Christos Staikouras, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a afirmat că economia Greciei ar putea avansa chiar din acest an, cu 0,6%, după şase ani de recesiune care au determinat o reducere cu 25% a PIB-ului naţional, informează AFP, potrivit Mediafax.
 
Proiectul de buget prevede un excedent bugetar primar de 2,9% din PIB, adică 5,4 miliarde de euro.
 
Guvernul speră că revenirea economică anticipată pentru anul viitor se va baza pe creşterea consumului, ca urmare a modificărilor fiscale introduse de Executiv.
 
Totodată, Staikouras a subliniat progresele făcute în domeniul finanţelor publice, datorită "stabilizării" financiare şi politice a ţării din ultimii doi ani.
 
"Vom transforma această stabilizare în creştere viabilă şi coeziune socială", a declarat Staikouras.
 
În pofida acestor proiecţii ale guvernului, mai mulţi economişti pun sub semnul întrebării revenirea economiei elene. În septembrie, agenţia de rating Standard & Poor's a anunţat că estimează o scădere a PIB-ului Greciei cu 0,2% pentru acest an.
 
Proiectul de buget trebuie avizat favorabil de Comisia de Finanţe a Parlamentului elen, pentru ca în noiembrie să fie pus în dezbatere publică. Proiectul a fost deja aprobat de creditorii statului grec, şi anume Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
 
Grecia a înregistrat un declin al PIB-ului şi în al doilea trimestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
De altfel, la începutul lunii septembrie, premierul Antonis Samaras a anunţat că economia Greciei "va înregistra un avans în cel de-al treilea trimestru, pentru prima dată în ultimele 24 de trimestre".