Specialiştii de peste Ocean vorbesc despre un nou fel de criză pe piaţa muncii, aşteptată imediat după finele pandemiei. Aceştia avertizează că, în condiţiile în care viaţa angajaţilor de pretutindeni a fost dată peste cap de pandemie, cu tot ceea ce a însemnat ea, adică perioadele de izolare şi lucrul la distanţă, dar nu numai, ne-am putea aştepta la un val de demisii.
În acest context, spun aceştia, companiile, angajatorii vor fi nevoiţi să îşi diversifice oferta, pentru a-şi păstra forţa de muncă.
Iată de ce, dacă eşti în căutarea unui loc de muncă, mai ales acum ar trebui să fii cu ochii în patru. E valabil pentru SUA, dar şi pentru Franţa sau România, e valabil dacă-ţi cauţi un job în Capitală, dar şi dacă eşti interesat de locurile de muncă din Ploieşti.
Dacă te afli în cea din urmă situaţie şi cauţi un job în Ploieşti, atunci trebuie să ştii că în această perioadă joburile cele mai prezente pe motoarele de căutare, aşa cum este JobRadar24, sunt cele pentru stivuitorişti, operatori calculator, şoferi, ingineri, asistenţi în stomatologie, dar şi în resurse umane.
Domeniile sunt diverse, iar multe dintre joburi nici nu necesită experienţă.
Sunt prezente joburi pentru mecanici, pentru agenţi sau consultanţi în vânzări, manageri de centre comerciale sau de restaurante, secretare, agenţi de turism, montatori tâmplărie PVC, operatori casă de pariuri şi chiar profesori de limba engleză.
Timpul de gândire vine cu concluzii care încep să se materializeze
Revenind la motivul pentru care este o perioadă bună acum să fii foarte atent la ofertele de muncă, specialiştii explică faptul că pandemia a adus în viaţa angajaţilor schimbări care i-au făcut să-şi reconsidere priorităţile, cariera, pasiunile şi munca.
”Marea demisioneală vine!”, avertizează Anthony Klotz, profesor de management la celebra universitate A&M din Texas, într-un interviu pentru Bloomberg.
El a studiat schimbările făcute în carieră în ultima perioadă de sute de angajaţi şi vine cu câteva concluzii cel puţin interesante.
”Când există incertitudine, oamenii au tendinţa de a rămâne pe loc, deci există demisii restante, intenţii nepuse în practică în ultimul an”, spune Koltz, conform Business Magazin.
Dar asta se va schimba foarte curând şi deja fenomenul începe să se observe, avertizează profesorul.
În perioada care a trecut am trăit ”atipic” faţă de cum eram obişnuiţi, am avut mult timp de gândire. Am reflectat asupra timpului petrecut în familie, la cum percepem munca la distanţă sau naveta către locul de muncă, la hobby-urile noastre, la ce ne face fericiţi, la viaţă şi moarte şi lista poate continua. Mulţi dintre noi am ajuns la concluzia că nu mai vrem un program de muncă 09.00 – 17.00 de la birou.
Iar aceste revelaţii vor duce, inevitabil, la un val de demisii, e de părere specialistul.
Perioada de incertitudine nu s-a terminat
O schimbare se aşteaptă şi din partea angajatorilor, în acest context. Companiile sunt nevoite să se adapteze, să caute modalităţi de a-şi păstra cultura şi angajaţii, iar în aceste condiţii unele vor pune pe masă mai multe opţiuni: întoarcerea la birou cu normă întreagă; lucrul de la distanţă; la birou trei zile pe săptămână, patru zile, poate doar o zi.
Deocamdată nimeni nu ştie însă dacă aceste opţiuni vor fi sau nu permanente. Asta face ca şi pentru angajaţi să fie dificil să decidă dacă să rămână sau să plece dintr-un loc de muncă.
De altfel, un sondaj la care au răspuns peste 30.000 de oameni din 31 de ţări, Work Trend Index, al Microsoft, a arătat că peste 40% dintre cei chestionaţi se gândesc să-şi părăsească locul de muncă anul acesta.
Dacă eşti în căutarea unui loc de muncă este însă un moment bun pentru tine, pentru că şi angajatorii sunt mai flexibili. Totuşi, trebuie să ai în vedere unele aspecte. Anumite joburi, care momentan sunt pe piaţă, vor dispărea foarte curând, în contextul automatizării, fenomen mult grabit în ultima perioadă. Sunt joburi ”fără viitor”, aşa că se impune o reorientare rapidă.
Poţi ca, în paralel cu jobul, să faci un curs care să-ţi asigure viitorul. Un curs de IT este, probabil, cea mai bună variantă, dar nu singura.
Principala tendinţă din piaţa muncii în 2021 va rămâne adaptarea tehnologică, urmată de automatizare. Această a doua tendinţă va duce la o modificare majoră a activităţilor, a locurilor de muncă şi a competenţelor care vor fi necesare pe piaţa muncii până în anul 2025.
Urmează tăieri de personal
Conform unui raport realizat de Forumul Economic Mondial, anul 2021 reprezintă un an de cotitură, care va face tranziţia, până în 2025, la o realitate în care jumătate dintre activităţi vor putea fi robotizate. În consecinţă, o serie de meserii făcute acum de oameni, vor fi desfiinţate. Prin urmare, companiile anticipează că accelerarea procesului de tehnologizare va duce la o tăiere de personal.
De asemenea, Forumul Economic Mondial avertizează că numărul de locuri de muncă nou create nu-l va depăşi pe cel al locurilor de muncă desfiinţate, ca urmare a noilor tendinţe aparute în context pandemic.
Se estimează că circa 40% dintre cei cuprinşi în piaţa muncii vor fi nevoiţi să îşi schimbe competenţele în următorii ani, pentru a se adapta noilor roluri pe care le vor ocupa în companii.
Concret, conform raportului citat, câteva dintre joburile aflate în pericolul de a fi desfiinţate sunt operatorii de calculator, operatorii de call center, casierii sau cele din domeniul asistenţei legale.