Comuna Matca din judeţul Galaţi are nu mai puţin de 1.000 de hectare de solarii, iar locuitorii de aici produc în fiecare an 200 de milioane de kilograme de legume, adică aproximativ 14% din cantitatea de legume consumată anual de români, relatează adevărul.ro.

Comuna Matca este formată numai din satul de reşedinţă cu acelaşi nume şi este limitrofă municipiului Tecuci, cu care se învecinează la vest. În Matca trăiesc 12.000 de oameni, iar 2.000 dintre ei fac parte din comunitatea legumicolă de aici: locuitorii cresc legume la solar şi vând castraveţi, roşii sau vinete în România şi în alte 20 de ţări ale Europei.

Agricultorii produc 15% din legumele româneşti destinate comercializării şi acoperă circa 14% din consumul românilor (media naţională este de 74 de kilograme de legume pe an pe cap de locuitor)

Conform tradiţiei, legumele sunt cultivate la Matca în zona locuită, motiv pentru care terenurile au ajuns să fie foarte scumpe în această zonă. Ultimele tranzacţii de teren arabil cu destinaţia pentru legumicultură arată că hectarul a depăşit 15.000 de euro, mai notează adevărul.ro.

„Pare un preţ mare, dar nu se poate spune că nu merită. Până la urmă, piaţa face preţul. Pământul are căutare la Matca. Fermierii noştri se perfecţionează, învaţă lucruri noi, se extind. Tradiţia la noi este să cultivi în zona rezidenţială, aşa că este de înţeles de ce este aşa de scump terenul”, a explicat pentru sursa citată Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Legume Matca.

Iar în zona din apropierea drumului judeţean ce leagă satul de Tecuci se vând terenuri pentru agricultură la peste 40.000 de euro hectarul.

În afară de solarii, în comuna Matca mai există 2.000 de hectare de legume cultivate în câmp, 1.000 de hectare de pepeni şi în jur de 5.000 de hectare cultivate cu cereale şi plante tehnice.

De asemenea, la Matca există şi o fermă de creştere a găinilor ouătoare (cu o producţie de peste 50 de milioane de ouă pe an), o fabrică de folie din polietilenă, mai multe ateliere de mobilă şi câteva depozite frigorifice unde se fac procesarea, sortarea şi ambalarea legumelor.