Inventată de către un inginer mexican, ploaia solidă este o substanţă asemănătoare zahărului şi care se vinde cu 50 de dolari pe kilogram. Produsul revoluţionar ar putea rezolva problemele cauzate de secetă, în agricultura din întreaga lume.
Inventatorul ploii solide, Sergio Jésus Rico Velasco s-a inspirat din scutecele absorbante pentru bebeluşi, care reţin o cantitate mare de lichid într-un spaţiu redus.
Velasco a folosit acelaşi principiu pentru a concepe ploaia solidă, un polimer foarte absorbant, numit poliacrilat de potasiu ce are capacitatea să absoarbă până la de 500 de ori mai multă apă decât volumul său, relatează agrointel.ro.
Astfel, un litru de apă poate fi absorbit folosind doar 10 grame de ploaie solidă, care se transformă într-un gel solid şi translucid.  Apa este reţinută pentru aproape un an, fără a se evapora sau scurge în sol, fiind menţinută în loc până când este consumată de rădăcinile unei plante.
Testele efectuate pe terenuri agricole din Mexic au arătat o creştere a producţie la hectar cu 300% atunci când a fost folosit produsul.