Noi zăcăminte de aur şi argint vor fi scoase la licitaţie de statul român. Explorarea de zăcăminte va putea începe pe 24 de noi perimentre. Vorbim despre calcar, lignit iar în cazul a patru dintre ele - de aur şi argint.

Cele patru perimetre în care ar putea începe căutările de aur se află în judeţele Hunedoara, Bistriţa Năsăud şi Alba, potrivit gandul.info. Ele însumează 27 de kilometri pătraţi, dublu faţă de cât are proiectul Roşia Montană.

Căutările vor începe însă numai dacă, în urma explorării, se va dovedi că acolo există resurse care pot fi valorificate. Apoi, firmele vor avea nevoie de un aviz de la ANRM pentru tehnologia utilizată, dar şi de avize de mediu.

Ofertele pentru noua licitaţie organizată de ANRM vor putea fi depuse până pe 14 august. Firmele care vor concesiona terenurile vor fi anunţate pe 20 august.

În prezent, în România mai există licenţe active de explorare a aurului şi a argintului în Maramureş, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. În România nu a mai fost extras niciun gram de aur de 8 ani. Toate minele de aur au fost închise înainte de aderarea României la Uniunea Europeană