Funcţionarii publici interesaţi, pot să candideze pentru obţinerea unor burse de studiu în Japonia,se arată intr-un comunicatul emis de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). "Programul, finanţat de Guvernul Japoniei şi promovat în România de Ambasada Japoniei şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, se adresează tinerilor funcţionari, dar şi oficialilor guvernamentali cu experienţă în administraţia publică şi se va desfăşura în perioada octombrie 2015 — septembrie 2016. Cursurile de formare vor fi predate în limba engleză, programul finalizându-se cu diplomă de Master în Administraţia Publică/ Politici Publice.

Scopul acestui program este acela de a pregăti viitori lideri la nivel naţional în sistemul administraţiei publice", se precizează în comunicatul citat. Sursa citată precizează că bursele se obţin prin intermediul Young Leaders' Program (YLP), derulat de către Institutul Naţional de Studii Politice (GRIPS) din Tokyo, dosarele putând fi depuse la sediul ANFP până la data de 01 octombrie 2014. Conform ANFP, pentru anul de studiu 2015 — 2016 se oferă 2 tipuri de burse: Administraţia la nivel naţional (central) — School of Government şi Administraţia la nivel teritorial (local) — School of Local Governance, funcţionarii publici din administraţia centrală putând aplica pentru ambele tipuri de burse.

Condiţiile pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească pentru a putea aplica la acest program sunt următoarele: vârsta de până în 40 de ani la data de 1 octombrie 2015; experienţă de minimum 3 ani în administraţia publică (preferabil 5 ani); studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă şi performanţe academice deosebite; certificat care să ateste cunoaşterea limbii engleze: TOEFL sau IELTS Înscrierea la program se face pe baza unui dosar, documentele şi formularele necesare înscrierii putând fi ridicate de la sediul ANFP sau descărcate de pe site-ul ANFP, www.anfp.gov.ro . Detalii privind programul YLP sunt disponibile accesând şi website-ul: www.grips.ac.jp . (CC)