Tichetele de vacanţă ar putea fi acordate doar pentru extrasezon, propun operatorii de turism, convinşi că acestea aglomerează prea mult perioada în care litoralul este plin.

 

Coaliţia pentru Dezvoltarea României a comunicat faptul că tichetele de vacanţă ar trebui să fie valabile doar în lunile în care litoralul şi weekendurile nu sunt deja aglomerate de numărul turiştilor români. Spaţiile de cazare se epuizează în sezon iar turiştii străini nu găsesc locuri libere de calitate pe litoral.

 

În plus, hotelierii scumpesc din cauza tichetelor spaţiile de cazare în sezon şi în weekend făcând astfel litoralul românesc nerentabil.

 

„Toată lumea se îmbulzeşte pe litoral vara şi în weekend şi atunci cresc preţurile, că aşa este legea cererii şi a ofertei. Un alt efect colateral este inhibarea incoming-ului, pentru că hotelierii pe două luni au venituri crescute cu mai mulţi turişti cu preţuri mai bune şi atunci nu mai vor să se complice cu străinii”, a spus Dragoş Anastasiu de la Christian Tour, membu al CDR.

 

Anastasiu spune că turiştii străini au nevoie de un lanţ de chartere din aprilie până în octombrie. Problema este că în iulie şi august nu mai găsesc locuri.

 

„Astfel că turismul de Litoral şi de Deltă nu are o şansă reală de dezvoltare sustenabilă decât dacă sezonul este de nouă luni şi asta nu se poate face decât cu mulţi turişti străini, combinat şi cu români. Ca politică publică, eu aş fi făcut-o altfel. De exemplu: aş fi dat voucherele cu valabilitate în extrasezon. Dacă ai sezon doar două-trei luni, nu-ţi permiţi să ai o echipă stabilă, să bagi bani în pregătirea profesională, oamenii vin şi pleacă, lucrezi cu studenţi şi zilieri. Problema noastră este sezonalitatea, nouă luni, iar nouă luni înseamnă să facem şi altceva decât să stăm la soare. Să facem călărie, cantonamente, evenimente, muzică, multe, multe, multe”, a precizat Anastasiu, informează dcbusiness.ro