South Stream va avea punctul terminus european în Austria, la Baumgarten, potrivit unui memorandum de înţelegere semnat marţi de directorul general al Gazprom, Alexey Miller, şi directorul general al OMV, Gerhard Roiss, referitor la construcţia tronsonului austriac al gazoductului.

Semnarea memorandumului a avut loc la sfârşitul unei întâlniri a liderilor celor două companii, la sediul central al Gazprom, se arată într-un comunicat al OMV.

În memorandum se afirmă intenţia părţilor de construcţie a tronsonului austriac al gazoductului South Stream, care va avea o capacitate anuală de transport de 32 de miliarde de metri cubi de gaze şi punctul terminus la Baumgarten, în Austria, venind dinspre Bulgaria, Serbia şi Ungaria.

Toate autorizaţiile de construcţie urmează să fie obţinute până la sfârşitul lui 2015, primele livrări de gaze sunt aşteptate în 2017, finalizarea lucrărilor la tronsonul austriac fiind programată pentru ianuarie 2018.

Memorandumul se mai referă la participarea Gazprom la platforma electronică de tranzacţionare a gazelor Central European Gas Hub, cea mai importantă din Europa Centrală, şi prevede asigurarea de către OMV a unor capacităţi de stocare a gazelor pentru Gazprom în Austria, contribuind la securitatea aprovizionării cu gaze a ţării, se arată în comunicat.

Acţionarii Central European Gas Hub sunt OMV Gas&Power (65%), Wiener Boerse (20%) şi Slovak Eustream (15%).

Uniunea Europeană a anunţat, la jumătatea lunii aprilie, că nu mai consideră South Stream o prioritate, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului.