Guvernul german vrea să interzică exploatarea gazelor de şist cel puţin până în 2021, din cauza opoziţiei puternice a populaţiei faţă de metoda fracturării hidraulice, potrivit Mediafax. „Nu va exista în Germania exploatarea gazelor de ştist prin metoda fracturării hidraulice, în scop comercial, în viitorul apropiat“, a declarat vineri ministrul Mediului, Barbara Hendricks.
Aceasta, împreună cu ministrul Economiei şi Energiei, Sigmar Gabriel, ambii de orientare social-democrată, au definit principalele prevederi legislative legate de problema zăcămintelor de şist.
În Germania există o opoziţie foarte puternică faţă de fracturarea hidraulică, metodă care constă în crearea de fisuri subterane în care sunt pompate apă şi substanţe chimice sub presiune, pentru extragerea şi captarea gazelor.
Temerile sunt legate de poluarea care ar putea fi provocată de substanţele chimice utilizate, în special pânzei freatice.
Reprezentanţii industriei susţin pe de altă parte că gazele de şist ar permite reducerea costului energiei din Germania, unul dintre cele mai ridicate din Europa, precum şi a dependenţei de importuri, mai ales în contextul crizei din Ucraina.
Cei doi miniştri iau în serios îngrijorarea populaţiei, a spus Hendricks, potrivit căreia protejarea sănătăţii şi a apei potabile este o prioritate absolută.
Germania nu deţine zăcăminte importante de gaze, cu excepţia câtorva din nordul ţării.
„Avem gaze de şist suficiente pentru asigurarea necesarului energetic al Germaniei pentru o perioadă de 10 ani, poate chiar mai mult“, a spus joi directorul general al grupului BASF, din industria chimică, Kurt Bock, un susţinător puternic al gazelor de şist.
Propunerile prezentate vineri de cei doi miniştri social-democraţi necesită acordul conservatorilor din coaliţia condusă de cancelarul Angela Merkel.
Proiectul nu se va concretiza într-o nouă lege, ci într-un amendament la legea minelor şi cea a apelor.