Companiile vor fi nevoite să îşi certifice începând cu acest an declaraţia de impozit pe profit, respectiv formularul 101.

Certificarea este obligatorie şi trebuie făcută de către un consultant fiscal.

„Declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de către un consultant fiscal, în condiţiile legii, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea“, se arată în Codul de Procedură Fiscală.

Măsura a fost introdusă în urmă cu şase ani şi amânată prin mai multe acte normative.

Astfel, certificarea fiscală a fost suspendată până în ianuarie 2010 prin OG 19/2008, apoi până la începutul anului 2013, prin OUG 35/2011. În 2012, termenul de aplicare a mai fost amânat cu un an. De atunci, Guvernul nu a făcut nicio modificare.

Totodată, un reprezentant al Biroului de Asistenţă Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a confirmat pentru portalul Avocatnet.ro intrarea în vigoare a prevederii şi obligativitatea persoanelor juridice de a face această certificare până la data de 25 martie 2014.

Raportul de certificare va cuprinde o scurtă prezentare a companiei, valoarea pragului de semnificaţie, menţiuni referitoare la pierderea fiscală din anul/anii anteriori raportată în anul în care se certifică declaraţia anuală de impozit pe profit, elemente care au fost supuse verificării conform titlului II „Impozit pe profit“ din Codul Fiscal, eventuale ajustări propuse faţă de declaraţia supusă iniţial certificării, precum şi opinia consultantului fiscal referitoare la declaraţia anuală de impozit pe profit ce a fost supusă verificării, arată specialiştii.

Costul acestor certificări nu este însă cunoscut deoarece nu există în prezent normele de aplicare a procedurii.