Veste bună pentru români. După luni de zile de preţuri în continuă creştere, în sfârşit vor avea parte de facturi scăzute. Astfel, factura la energie electrică va scădea cu până la 7 - 10 procente până la sfârşitul anului. Anunţul a fost făcut de Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, într-o conferinţă de specialitate.

"Unele măsuri pe care le-am luat mai ales în domeniul certificatelor verzi nu au fost foarte bine primite sau prietenoase mai ales în partea investitorilor în acest domeniu dar asta ne aduce o scădere a facturii începând de la 1 iulie, desigur, după calculele estimative primare undeva, cele care ni le-a furnizat ANRE, 4,75%. După părerea mea până la sfârşitul anului factura va scădea cu până la 7 - 8 - 10 procente", a spus Niţă. Potrivit acestuia, eficienţa economică priveşte şi sectoarele hidro, nuclear şi gaze naturale.

Potrivit ANRE, valoarea facturii la energia electrică va scădea, în medie, cu 5% din luna august, în urma amânării acordării de către stat a unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă precum şi a scăderii cu 1,3% a preţului la energia electrică livrată consumatorilor finali.

Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptată, recent, de Guvern, în actul normativ fiind prevăzut că recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, respectiv de la 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. De asemenea, a fost amânată temporar, începând cu 1 iulie 2013, acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi).

Conform actului normativ, investiţiile vor fi monitorizate de ANRE semestrial, ceea ce va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării. Tranzacţionarea certificatelor verzi se va face direct între producători şi furnizori, transparent. ANRE va fi obligat să reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile, care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Naţional.