Procesele dintre bănci şi clienţi pe marginea clauzelor abuzive din contractele de credit se vor judeca doar la instanţele superioare, iar deciziile referitoare la anularea clauelor abuzive nu vor avea efect retroactiv, se arată în scrisoarea de intenţie pentru noul acord al României cu Fondul Monetar Internaţional. Practic, Guvernul României a cedat în faţa solicitărilor bancherilor, care au cerut ca aceste procese pe clauze abuzive să fie judecate doar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Menţinerea disciplinei printre debitori, pe piaţa creditelor, contribuie semnificativ la creşterea stabilităţii financiare. De aceea vom face toate eforturile pentru a evita adoptarea unor iniţiative legislative care ar submina disciplina ceditului. Mai mult, pentru a evita ameninţările la stabilitatea financiară, BNR a finalizat evaluarea impactului noilor prevederi privind clauzele abuzive din legea de aplicare a coduiui civil şi va consulta cu categoriile relevante de participanţi la piaţă. Pentru a asigura aplicarea armonioasă a acestor prevederi, autorităţile se vor asigura că procesele juridice legate de clauzele abuzive se vor derula la nivelurile superioare ale instanţelor şi că deciziile juridice referitoare la amendarea sau anularea clauzelor abuzive nu vor avea efecte retroactive" se arată în scrisoarea de intenţie.

Prevederea legală referitoare la clauzele abuzive din contractele de credit ar fi trebuit să intre de mult în vigoare, dar a tot fost amânată, iar ultimul termen este 1 octombrie. Camera Deputaţilor a votat la finalul lui iunie legea pentru aprobarea OUG 4/2013 şi a amânat intrarea în vigoare a unor noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive de la 1 iulie la 1 octombrie, la cerinţa bancherilor.

Un studiu realizat de BNR şi pomenit în textul scrisorii de intenţie a relevat un impact de 4,7 miliarde de lei asupra sistemului bancar, dacă instanţele vor elimina clauzele abuzive din toate contractele de credit, aşa cum ar fi dat posibilitatea noile articole din lege.

În Legea 193/2000 sunt introduse două noi articole care dau posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sau a unei asociaţii de consumatori să atace în instanţă o clauză dintr-un contract preformulat şi, în cazul în care acea clauză este considerată ca fiind abuzivă de instanţă, aceasta să fie eliminată din toate contractele respectivului profesionist. Procesele ar urma să se judece la Tribunalul de la domiciliul profesionistului (legea nu se referă doar la bănci), cu o singură cale de atac la Curtea de Apel.

Bancherii au cerut ca doar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să aibă dreptul de a se pronunţa în astfel de speţe.

În ultimii ani, băncile s-au confruntat cu mii de procese pe clauze abuzive intentate de clienţi, clauze care se leagă de anumite comisioane sau de modul de calcul al dobânzilor. Având în vedere caracterul preformulat al contractelor de credit, un singur proces câştigat de consumatori ar duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele băncii respective.