În urma crizei din ultimii ani, Bucureştiul a tot pierdut teren în afaceri, în favoarea provinciei. În prezent, business-ul din Capitală mai reprezintă doar o treime din totalul pe ţară, faţă de două treimi, în 2008. Au profitat judeţele cu o puternică industie auto şi cele în care s-a dezvoltat sectorul IT. Datorită acestor industrii şi concentrării lor doar în anumite zone, România a devenit o ţară a extremelor, scrie Digi 24.
Capitala se menţine în fruntea clasamentului naţional. Toate firmele de aici au avut încasări de aproape 460 de miliarde de lei în 2015. La distanţă mare de următoarele regiuni: Ilfov, Timiş, Cluj şi Argeş, care au cifre de afaceri de 10 ori mai mici. Sunt însă companii importante în aceste judeţe, care trag greu la motoarele economiei, fie că vorbim de IT sau auto.
Afacerile companiilor din judeţul Timiş au crescut după criză cu 109%. Asta se vede şi în şomajul din judeţ. Unul dintre cele mai scăzute din ţară: de 1,3%.
Clujul este deja capitala IT a României. Sunt 15.000 de tineri care lucrează în acest domeniu. Tocmai datorita lor cifra de afaceri a companiilor din Cluj a crescut din 2008 încoace cu 77%.
În cealaltă jumătate a economiei, cea săracă, companiile abia reuşesc să aibă rulaje de câteva miliarde de lei într-un an. Mehedinţi se află la coada încasărilor, urmat de Giurgiu, Covasna, Vaslui şi Caraş-Severin.
Anul trecut, afacerile tuturor companiilor din România s-au ridicat la 1.222 de miliarde de lei, cu 12 la sută mai mult decât în 2008.