Înmagazinarea gazelor pentru iarnă s-a făcut deja, şi sunt încheiate contractele de livrare de gaze la preţ reglementat până la finalul lui martie, aşa că o creştere a preţurilor pentru această iarnă ar fi exclusă, potrivit unor actori din piaţa gazelor.

"Pentru această iarnă, nu se va întâmpla nimic cu preţurile gazelor naturale pentru populaţie, indiferent de cum se va dereglementa piaţa, pentru că sunt semnate deja contractele între producătorii de gaze şi furnizori, la preţul reglementat de 68 de lei/MWh", potrivit unor surse din piaţa de gaze.

"Sunt contracte încheiate, la preţ reglementat, până la finalul lunii martie, înmagazinarea este deja făcută pentru iarnă, nu vor creşte preţurile la consumatori în această iarnă, contractele rămân în picioare", ne-au spus sursele noastre.
Îngrijorararea privind o posibilă creştere a preţurilor a apărut după ce Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, care este însă doar comisie de aviz, nu de raport, a votat anularea art 61 din OUG 114,care impunea preţuri reglementate la gazele naturale şi energie electrică pentru populaţie". Practic, odată abrogat acel articol, a apărut temerea că preţurile pentru populaţie ar fi putut creşte, chiar din această iarnă.

Potrivit acelei reglementări, timp de trei ani, Petrom şi Romgaz sunt obligate să vândă gazele la preţul de 68 de lei/MWh, pentru tot consumul casnicilor şi al producătorilor de energie termică pentru populaţie.

Alte voci din piaţă spun că ANRE va avea o discuţie săptămâna viitoare cu reprezentanţi ai celor două companii pentru a se asigura că nu vor fi denunţate contractele încheiate deja la preţ reglementat

Abrogarea art. 61 din OUG 114 nu a mers însă mai departe, cel puţin acum, pentru că dezbaterea parlamentară a fost amânată în Comisia de Buget-Finanţe, comisie de raport, care nu a dat încă raportul pe baza căruia abrogarea ar fi urmat să fie votată în plenul Camerei.

Pe de altă parte, mai există o interpretare: prevederea referitoare la reglementarea preţurilor a fost preluată şi detaliată şi de OUG 19/2019, care modifică OUG 114 şi despre a cărei abrogare încă nu se discută. Există însă un detaliu. În OUG 19 se spune că respectivul articol 61, (cel abrogat acum) din 114 "se modifică", or, dacă OUG 19 rămâne în vigoare, se înţelege că ea legiferează ceva referitor la un articol din OUG 114 care a fost deja abrogat-dacă va fi în final abrogat.