Guvernul Cioloş propune ca persoanele care realizează venituri din activităţi de cercetare să fie scutite de la plata impozitului.
Persoanele care obţin venituri din activităţi de cercetare şi dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică ar putea fi scutite de la plata impozitului, a anunţat marţi, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Dacian Cioloş.
"Ne propunem ca persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din activităţi de cercetare şi dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică să fie scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri. (...) Măsura, dacă vom decide acest lucru astăzi, ar urma să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2016.
În această categorie a facilităţilor fiscale cu impact redus sau nesemnificativ asupra bugetului, dar cu impact potenţial pozitiv asupra economiei (...) ar intra şi o propunere pe care o facem de scutire a impozitului pe venit pentru cercetători sau pentru servicii de cercetare-dezvoltare. În cifre absolute, în România, se cheltuieşte pentru cercetare şi dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puţin decât media europeană", a declarat şeful Executivului, citat de Agerpres.
Sectorul de cercetare-dezvoltare din România este, potrivit premierului, încă subdimensionat, astfel că măsura ar putea reprezenta un prim pas necesar în direcţia rezolvării acestei probleme.
"Dincolo de mâna de lucru relativ ieftină pe care România a putut să o ofere în timp, observăm că din ce în ce mai mult sunt solicitaţi ingineri, specialişti, cercetători, care vin să aducă valoare adăugată investiţiilor care se fac în România în diferite sectoare economice. În acelaşi timp, sectorul de cercetare-dezvoltare din ţară este încă subdimensionat.
De aceea, prin facilităţile pe care le oferim sperăm să stimulăm atât investiţiile unor companii private în cercetare-dezvoltare, cât şi interesul din partea tinerilor de a se forma şi de a lucra în acest domeniu", a adăugat premierul Dacian Cioloş.