Proprietarii de camioane care plătesc chiar şi 20.000 de lei pentru poliţele RCA vor avea cel mai mult de câştigat din îngheţarea preţurilor de către guvern, în timp ce şoferii cu istoric de daună bun şi firmele de asigurări vor avea cel mai mult de pierdut în următoarele şase luni, în care se aplică măsura îngheţării preţurilor, princpalul risc fiind plata daunelor cu întârziere, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF.

Preţul maxim al poliţei RCA pentru un camion cu masa peste 16 tone, înmatriculat pe firmă, va fi de 7.534 lei, iar acest nivel îi va avantaja pe patronii de firme care plătesc mult mai mult în acest moment, explică reprezentanţii brokerilor de asigurări. 

”Cei 3% dintre şoferii de camioane de peste 16 tone care plătesc acum un tarif RCA de circa 20.000 de lei vor fi cei mai avantajaţi. De  cealaltă parte, avem şoferi care plătesc şi 2.800 de lei sau 4.000 de lei”, a spus Andriescu, pentru News.ro.

Brokerii de asigurări sunt o parte fundamentală a pieţei de asigurări, în condiţiile în care, în 2015, în jur de 60% din poliţe au fost vândute în România prin intermediul lor, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit specialiştilor din piaţă, chiar dacă tarifele fixate sunt considerate maxime, este de aşteptat ca toţi asigurătorii de pe piaţă să vândă poliţele doar la preţul maxim, pentru a reduce pierderile cauzate de îngheţarea preţurilor. 

În plus, firmele de asigurare îşi vor vedea diminuate brusc veniturile, iar unele vor fi obligate să facă majorări de capital sau să renunţe să mai vândă asigurări RCA.

”Este posibilă să vedem întârzieri la plata despăgubirilor în aceste şase luni, pe fondul diminuării veniturilor, o procedură de majorare de capital durează”, a explicat Andriescu.

Preşedintele UNSICAR consideră că această măsură, luată sub presiune, înainte de alegeri, a creat o distorsiune a întregii pieţe.

Brokerii de aigurări avertizează că decizia guvernului de a îngheţa preţurile poate fi interpretată ca fiind una în sprijinul şoferilor neglijenţi, care au produs multe daune.

”Trebuie introdus un cazier pentru fiecare şofer, astfel încât, atunci când se mută de la firmă la alta, angajatorul să ştie exact ce daune a produs acesta în trecut. În plus, ar trebui să existe un sistem de punctaj care să fie folosit atunci când se stabilesc salariile, astfel încât şoferii buni, care nu produc daune, să aibă salarii mai mari şi să fie încurajaţi”, a afirmat Andriescu.

Firmele de asigurări din România au sesizat Comisia Europeană, prin uniunea UNSAR, care le reprezintă interesele, împotriva măsurii Guvernului de a îngheţa preţurile asigurărilor.

Firmele care vând poliţe peste preţurile maxime fixate de Guvern riscă amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 50.000 lei, la care se pot adăuga sancţiuni complementare decise de către ASF.

Pe piaţa RCA au rămas acum doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama şi Uniqa.

Firma cu capital austriac Grawe, care îşi anunţase intrarea pe piaţa RCA în luna octombrie, nu a mai dat niciun semn că ar fi interesată să intre în piaţă într-o perioadă agitată, cu preţuri îngheţate.

Însă piaţa RCA din România funcţionează atipic, fiind active cu adevărat, în realitate, doar cel mult patru companii - Asirom, EuroIns, City Insurance şi Omniasig -, de care depind şi câştigurile brokerilor.

Restul companiilor prezente pe piaţa RCA nu sunt interesate interesate să vândă poliţe decât pe unele segmente, astfel că anunţau până acum preţuri foarte mari.

Însă îngheţarea preţurilor riscă să genereze distorsiuni în piaţă şi să aducă clienţi nedoriţi firmelor neinteresate de RCA, aşa că acestea au anunţat scăderea unilaterală a comisioanelor brokerilor - la 1-2%, în cazul Generali şi Allianz-Ţiriac.

Din cauza comisioanelor prea mici, brokerii nu vor fi interesaţi să promoveze poliţele firmelor neinteresate să opereze pe piaţă într-o perioadă de preţuri fixate artificial de către stat.

În piaţă comisioanele s-au redus pe toată linia, ajungând între 1% şi 10%, astfel că unii brokeri vor renunţa să mai vândă poliţe RCA, potrivit asociaţiei care le preprezintă interesele.