Toată lumea ştie că satul Viscri din Braşov este numit şi satul prinţului Charles, deoarece acesta deţine aici o casă cumpărată încă din 1996. Majoritatea turiştilor vin la Viscri pentru a o vedea, dar ajung să descopere că satul ascunde o altă bijuterie, o biserică fortificată din secolul al XIII-lea.

Aici timpul parcă a stat în loc. De la poarta de lemn şi grădina de pomi fructiferi care o înconjoară, de la treptele de piatră măcinate de iernile grele şi până la muzeul din biserică, totul arată ca acum câteva secole. Biserica îţi taie practic respiraţia. Orga veche de 300 de ani, băncile de lemn sculptat, tocite de-a lungul timpului, dar şi o cutie a milei pictată manual, toate pot fi admirate în linişte. „Orga a fost costruită de cunoscutul constructor Johann Thois şi este de o frumuseţe rară. Atât ea cât altarul pictat nu au suferit nicio modificare. La fel şi băncile pe care se aşezau oamenii la slujbă. Existau nişte reguli foarte clare. Femeile şi copiii stăteau în centru, iar băncile lor erau mai scunde şi erau confecţionate din dulapuri. Întreg mobilierul original a fost păstrat, lucru care nu se poate spune despre multe fortificaţii din Transilvania care au suferit de-a lungul timpului restaurări“, a spus istoricul Ioan Pulber.

Dacă aveţi curaj puteţi urca până în cel mai înalt turn, într-un întuneric total, pe treptele înguste. De sus însă veţi avea o privelişte superbă de unde puteţi admira o panoramă superbă asupra întregului sat. Un tur al bisericii trebuie să includă obligatoriu şi o plimbare prin camerele vechi ale muzeului unde puteţi vedea lăzi de zestre săseşti pictate manual, costume populare de nuntă, din secolul al XIII-lea, dar şi seturi întregi de ceramică folosite la mesele de duminică. Din muzeu nu lipsesc nici pătuţurile din lemn pentru copii sau cărţile de rugăciuni de acum 200 de ani.

Odată ce aţi ieşit din biserică trebuie neapărat să faceţi o plimbare pe jos şi să admiraţi casele săseşti care arată acum 100 de ani, cu faţadele pictate. Întreg satul, dar şi biserica au fost incluse în patrimonul UNESCO, încă de acum 15 ani, pentru ca imaginea pitorească să nu fie distrusă de renovări şi modernizări care i-ar putea strica aspectul. Satul Viscri este situat la 90 de kilometri de Braşov pe DN 13 până la Rupea. Intraţi apoi la DJ 104 şi veţi ajunge la Viscri pe un drum pietruit. Satul 15.000 de turişti de an, majoritatea străini