Meciul de fotbal din Champions League între Atalanta Bergamo şi FC Valencia, disputat pe 19 februarie la Milano cu peste 40.000 de suporteri în tribune, ar fi responsabili pentru creşterea explozivă a cazurilor de coronavirus în nordul Italiei şi în Spania, potrivit cercetătorilor de la mai multe universităţi europene de prestigiu, citaţi de Le Figaro.

 

Meciul (scor 4-1 pentru Atalanta Bergamo), disputat în momentul în care abia fuseseră detectate 3 cazuri în Italia şi 2 în Spania, potrivit Worldometers, a fost scena unei întâlniri fără precedent. Astfel, pe stadionul San Siro din Milano (locul unde s-a disputat partida) au venit 30.000 de suporteri din Bergamo, care s-au întâlnit cu câteva mii de suporteri veniţi din Valencia, dar şi cu localnicii milanezi.

 

Presa italiană şi cea franceză denumesc partida ”meciul zero”, analogie cu expresia ”pacientul zero”.

 

Secvenţa temporală corespunde teoriei lansate de mai mulţi cercetători. Meciul a avut loc pe 19 februarie, iar 14 zile mai târziu a explodat numărul de cazuri în Bergamo. Exact timpul de incubare a coronavirusului.

 

”Concentrarea pe un stadion a zeci de mii de persoane din aceeaşi zonă a putut fi un factor important al răspândirii virusului”, a declarat pentru Le Figaro şeful secţiei de boli infecţioase de la spitalul Sacco din Milano.

 

Fabiano Di Marco, şeful departamentului pneumologie la Spitalul Papa Giovanni XXIII din Bergamo a descris meciul pentru Corriere della Sera drept ”o bombă biologică”, referindu-se la momentele de efuziune ale suporterilor din Bergamo după victoria istorică.

 

Universitatea Sapienza din Roma a început un studiu legat de explozia cazurilor de coronavirus exact în Milano şi Bergamo, adică oraşul în care s-a disputat meciul şi cel de unde au venit 30.000 de spectatori.

 

”Adunarea a mii de persoane, la câţiva centimetri una de alta, care au manifestări euforice precum îmbrăţişările şi strigătele, toate acestea au putut favoriza propagarea virusului”, a declarat pentru Corriere dello Sport Francesco Le Foche, profesor de ştiinţe biomedicale la Universitatea Sapienza.

 

Şi în Valencia au început studiile dedicate acestui meci. O universitate valenciană şi Centrul de Studii strategice internaţionale arată că meciul de la Milano a contribuit la propagarea rapidă a coronavirusului în Italia. Ziarişti, suporteri şi fotbalişti din Valencia care au făcut deplasarea la Milano au fost testaţi pozitiv la întoarcerea din Italia. 35% din fotbaliştii clubului FC Valencia sunt infectaţi cu coronavirus, potrivit Le Figaro.

 

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro