Ziua Morţilor sau Dia de los Muertos este o sărbătoare tradiţională mexicană celebrată pe 2 noiembrie. Festivităţile debutează pe 31 octombrie cu Dia de la Brujas (Halloween-ul mexican), pe 1 noiembrie se  celebrează Dia de los Inocentes (dedicată copiilor morţi), iar pe 2 noiembrie este sărbătoarea principală.

Profund înrădăcinată în cultura mexicană, Ziua Morţilor se sărbătoreşte şi în alte zone ale Americii Centrale şi de Sud unde s-au dezvoltat comunităţi cu moştenire mexicană. Pentru cei care nu înţeleg semnificaţia, această sărbătoare este confundată cu Halloween-ul, după cum se specifica în Los Angeles Times:

„Ziua Morţilor, sărbătorită în mare parte pe 1 şi 2 noiembrie, a devenit efectiv înglobată într-un joc de vânzări cu amănuntul de Halloween, neliniştindu-i pe unii observatori care văd în acest fapt transformarea amintirilor vechi de secole ale Zilei Morţilor într-o nebunie comercială”.


Ziua Morţilor nu este Halloween


Deşi tema morţii se regăseşte în ambele sărbători, între ele există mari diferenţe culturale. Strâns legat de festivalul păgân al recoltei din cultura celtă, Samhain, Halloween-ul este o sărbătoare care încearcă să-i ţină pe cei morţi la distanţă, în timp ce Ziua Morţilor este o sărbătoare a vieţii. Familiile se reunesc pentru a onora vieţile celor morţi.

Dacă Halloween-ul a devenit o sărbătoare mercantilă, Dias de los Muertos este o sărbătoare culturală semnificativă care invită la explorarea tradiţiilor ancestrale legate de moarte. Şi Halloween şi Day of Dead pornesc de la credinţa că există o graniţă între lumea reală şi cea a spiritelor care se subţiază într-o zi anume. Spre deosebire de natura macabră a Halloween-ului, cei care sărbătoresc Ziua Morţilor o fac într-o manieră respectuoasă, pentru a-i aminti şi onora pe cei care au trecut în nefiinţă.

Dacă, iniţial, sărbătoarea presupunea o întâlnire veselă de familie, cu muzică şi dans, popularizarea ei prin intermediul filmelor a dus la festivităţi mai ample şi mai elaborate. Cu un impact major asupra sărbătorii au fost filmele Coco (2017) şi The Book of Life (2014), dar mai ales Spectre din seria James Bond (2015). În acesta a fost prezentată o paradă plină de culoare în capitala Mexicului. Autorităţile au preluat ideea şi, după doar câţiva ani, în 2019, la aceasta au participat aproximativ 2,6 milioane de mexicani şi turişti.



Simbolurile Day of the Dead


Pentru ca defuncţii să găsească mai uşor drumul spre casă, persoanele dragi le pregătesc altare care includ fotografii, amintiri, lumânări, dar şi alimentele şi băturile preferate. Altarul (Ofrenda) are rolul de a arăta ce cei care au murit nu au fost uitaţi şi că ocupă un loc important în viaţa celor rămaşi. O Ofrenda tradiţională conţine daruri care reprezintă cele 4 elemente: apă (un urcior cu apă), vânt (papel picado – un banner tradiţional), pământ (pan de muerto) şi foc (lumânări în cele 4 puncte cardinale).

Un alt simbol consacrat al acestei sărbători este Pan de Muerto (Pâinea Morţilor), o pâine tradiţională coaptă în casă, moale, rotundă, uneori decorată cu modele sub formă de os. Ea trebuie să hrănească sufletele celor plecaţi, după lunga călătorie spre casă.

Simbolul cel mai cunoscut al Day of Dead este Craniul de zahăr (Calavera de azucar). Create pentru a fi date cadou copiilor şi membrilor familiei în timpul sărbătorii, aceste cranii viu colorate reprezintă sufletele celor plecaţi.

Un alt simbol important al sărbătorii sunt scheletele lucrate manual (calacas). Amuzante şi prietenoase, aceştea reprezintă persoanele dragi pierdute.

Simbolurile Zilei Morţilor au fost preluate de industria de divertisment. Ele sunt prezente în filme (Spectre), spectacole, parade sau în industria jocurilor video. Mai degrabă distractive decât înfiorătoare, ele îmbunătăţesc substanţial grafica, iar alaturi de bonusurile si spinurile gratis, cresc experienta de joc substantial.

O mare compatibilitate o au aceste simboluri cu industria sloturilor online. Dacă, în general, scheletele sunt asociate cu produsele de groază, în păcănelele Day of Dead sau Esqueleto Explosivo 2 vei fi surprins să descoperi schelete sau cranii cântătoare într-o succesiune de funcţii speciale care te vor „pedepsi” cu recompense „înfiorătoare” de până la 5.000 de ori miza.


Cum se sărbătoreşte Ziua Morţilor


Dia de los Muertos îşi are originea în Mesoamerica Antică (Mexic şi America Centrală). Începând de acum mai bine de 3.000 de ani, civilizaţiile indigene comemorau persoanele dragi moarte. Această tradiţie a fost preluată de civilizaţiile aztecă, mayaşă şi toltecă. După sosirea spaniolilor, sărbătorile indigene au fost contopite cu sărbătorile catolice Ziua Tuturor Sfinţilor (1 noiembrie) şi Ziua Tuturor Sufletelor (2 noiembrie).

În prezent, Dia de los Muertos se sărbătoreşte în Mexic, dar şi în rândul comunităţilor latino de pe continentele americane. În Mexic sărbătoarea respectă principiile tradiţionale, dar au fost integrate şi activităţi noi, cum ar fi paradele. Cum violenţa domestică sau de altă natură a explodat în această ţară, Day of Dead a devenit şi un altar unde sunt plânse nedreptăţile de orice fel.

În SUA sunt păstrate multe dintre tradiţiile acestei sărbători. Comunitatea hispanică din Los Angeles sărbătoreşte Ziua Morţilor ridicând altare, statui şi decoraţiuni extravagante la mormintele celor dragi. În acelaşi timp se bucură de produse tradiţionale (pan de muerto, champurrado, tacos sau pupusas). Sărbătoarea este completată cu muzică mariachi, dansuri folclorice şi aztece.

Locuitorii din Tonacatepeque, un orăşel din El Salvador, organizează La Calabiuza, o paradă în costume înfricoşătoare care revendică tradiţiile indigene, respingând în acelaşi timp tradiţiile moderne de Halloween. Defilarea cu torţe se termină la cimitirul local. Traseul este parcurs în ritm de dans, iar vedeta sărbătorii este Ayote en miel, o delicatesă din dovleac şi miere.

Locuitorii din Sumpango (Guatemala) ridică zmeie artizanale pentru a ghida spiritele celor morţi, în timp ce în Ecuador, cei plecaţi sunt aşteptaţi cu Guagas de pan (pâine dulce sub forma unor păpuşi, servită cu colada morada).