În mod normal dacă auzi sintagma “cel mai scump oraş din lume” sigur te gândeşti la New York, Moscova sau Tokio. Interesant este că este al doilea an în care Luanda, capitala Angolei, cucereşte titlul de "cel mai scump oraş din lume", în cadrul sondajului realizat de firma de consultanţă Mercer, anunţă cnn.com.

Angola este al doilea exportator de petrol din Africa, după Nigeria şi s-a aflat timp de 27 de ani în război civil, război care s-a terminat abia în 2002. Taxele mari de import împreună cu fiscalitatea ridicată au dus la creşterea preţurilor produselor la cote astronomice.

Spre exemplu, în Luanda o noapte de cazare la un hotel de cinci stele costă 500 de dolari pe noapte, la un hotel de trei stele 350 de dolari, iar masa la un restaurant costă minim o sută de dolari.

Preţurile sunt suportabile doar pentru expaţii care lucrează în multinaţionale şi de locuitorii care lucrează în industria petrolului sau în bănci. Majoritatea locuitorilor oraşului Luanda trăiesc, însă, la periferie şi au salarii de mizerie.

În Angola, un manager de bancă are un salariu mediu de 8.000 - 9.000 de dolari pe lună, în vreme ce o femeie de serviciu din Luanda câştigă maxim 500 de dolari pe lună.