Ce înseamnă glicemie mare? Înseamnă mult zahăr dizolvat în sânge. La o cantitate mare, proteinele din care este construit organismul uman se zaharisesc.

 

Prima oară apar complicaţiile la nivele vaselor mici de sânge.

 

Zaharul din sânge, numit glicemie, trebuie dus în celule, unde este transformat în energie. Îl transportă hormonul numit insulină, produs de pancreas.

 

Dacă pancreasul nu mai produce suficientă insulină, apare boala numită diabet. Dar glicemia e periculoasă când ajunge la 100 - în buletinul de analize.

 

În acest moment, cel mai bun tratament se numeşte dieta. Ce înseamnă dieta? Mese de 3 ori pe zi, organizate. Şi control carbohidraţilor. În primul rînd, maximum 2 fructe pe zi.

 

Dr. Laura Ene, medic primar diabet şi nutriţie: „Le scade fructele la doar două pe zi şi îmi spun şi eu de unde îmi iau vitamina. Iar eu le răspund din legume. Nu suntem obisnuţi să mâncăm legume, dar fructe cu kilogramul. Excesul de fructe poate să dăuneze foarte mult!”

 

Nu confundaţi legumele cu leguminoasele. Se numesc leguminoase - fasolea, mazărea, lintea, năutul, soia.

 

Nu pot fi digerate crude, deci trebuie bine fierte. Fierte însă au exces de zahăr.

 

Dr. Laura Ene, medic primar diabet şi nutriţie: „În fiert ajung să aibă 20 de grame de zahăr la fiecare 100 de grame, în fiert faţă de carne care are 1 gram de carbogidrat”.

 

În dieta se menţin pâinea – 2 felii- dar trebuie să fie integrală. Alături de proteine de calitate din carne ori albuş de ou. Din nou, plus legume cât cuprinde.

 

Merită această organizare a meselor pentru că diebetul nu doare. Glicemia mai mare de 100 nu doare.

 

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet şi nutriţie: „De mutle ori descoperim glicemii mari, nu sunt atât de îngrijoraţi că au glicemie de 300 -400”.

 

Glicemia mare produce pagube biologice uriaşe şi ireversibile. De aceea, o dată la 6luni trebuie testată. Înainte de diabet, se manifestă pre-diabetul, când glicemia de dimineaţă, luata pe nemâncate, are între 100-125.

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro