Sancţiunile SUA, aşa cum le-a anunţat preşedintele Biden, vor consta într-o primă fază în blocarea tuturor posibilităţilor Rusiei de a obţine finanţare de la instituţiile de credit din vest. De asemenea, două mari instituţii financiare ale Rusiei vor fi vizate de sancţiunile SUA, alături de liderii politici ai ţării. Biden a confirmat că lucrează împreună cu Germania la oprirea proiectului gazoductului Nord Stream 2. Subliniază că acest prim pachet de sancţiuni va fi extins dacă Rusia continuă invadarea şi a altor teritorii din Ucraina.

 

Pricipalele declaraţii:

 

  • Vladimir Putin a recunoscut cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei şi a autorizat intrarea trupelor ruseşti în aceste regiuni. Azi a afirmat că cele două regiuni se extind dincolo de teritoriile controlate de separatişti.
  • Acesta este începutul invaziei Ucrainei. În răspuns, extind sancţiunile impuse în 2014 şi suntem pregătiţi pentru sancţiuni şi mai dure dacă invadarea Ucrainei va merge şi mai departe.
  • Primele vizate de sancţiuni sunt două instituţii financiare mari din Rusia şi elitele ţării, alături de familiile acestora. Apoi, vom tăia posibilitatea Rusiei de a-şi finanţa datoria suverană de la instituţii financiare din vest. Lucrăm cu Germania pentru orpierea autorizării gazoductului Nord Stream 2.
  • SUA vor oferi în continuare asistenţă Ucrainei, dar sunt pregătit să autorizez suplimentarea forţelor şi a echipamentelor tehnice din ţările baltice, dacă Rusia nu îşi retrage trupele din Belarus
  • Sunt peste 150 de mii de trupe ruse în jurul Ucrainei. Rusia s-a mutat foarte aproape de graniţa cu Ucraina, şi-a mutat rezerve de sânge. Nu faci rezerve de sânge dacă nu te pregăteşti de război.
  • Recunoaşterea aşa-numitelor republici independente este în contradicţie cu dreptul internaţional. Nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi, nu există nicio justificare.
  • Administraţia SUA foloseşte toate mijloacele să contracareze mişcările Rusiei. Monitorizăm rezervele de energie pentru a ne asigura de stabilitatea acestora.
  • În ultimele zile, am fost în contact cu liderii europeni, Zelenski, şi fiecare pas pe care l-am făcut a fost în unitate. Ne opunem agresiunii ruse şi ne vom apăra aliaţii.
  • Lumea a auzit clar ieri motivaţia distorsionată a lui Putin, care s-a întors o sută de ani înapoi în istorie pentru a ataca direct chiar dreptul la existenţă al Ucrainei. A ameninţat cu război şi nu este niciun dubiu că Rusia este agresorul.
  • SUA rămân deschise diplomaţiei. Orice face Rusia în continuare vom răspunde ferm cu unitate şi claritate.

În urmă cu scurt timp, şi UE a aprobat un pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează 351 de membri ai Dumei de Stat şi 27 de companii şi oficiali, iar Germania a suspendat procesul de autorizare al gazoductului Nord Stream 2. În cursul zilei, Marea Britanie a anunţat sancţiuni pentru cinci bănci ruseşti şi trei persoane fizice “foarte bogate”.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro