În partea nord-vestică a judeţului Suceava, în versantul estic al Obcinei Mestestecăniş, între munţii Ştirbul şi Găina, pe valea Lucavei, afluent al râului Moldova, se găsesc Cheile Lucavei.

 Oferind un peisaj spectaculos, acestea adăpostesc o vegetaţie interesantă, cu elemente protejate, fiind declarate rezervaţie geologică şi morfologică.

Rezervaţia naturală Cheile Lucavei se întinde pe o suprafaţă de 33 de ha şi se suprapune cu situl Natura 2000 Găina – Lucina, care ocupă o suprafaţă de 1 ha. Rezervaţia Tinovul Găina –Lucina este o zonă importantă în special pentru mlaştinile oligotrofe care  adăpostesc specii rare de plante, cum este mesteacănul pitic.

Cheile sunt săpate în dolomitele triasice aflate în aripa externă, estică, a sinclinalului Rarău, având o poziţie similară cu a Cheilor Moara Dracului, dar fiind mai largi (până la 8 metri) şi permiţând astfel trasarea unui drum carosabil prin ele.

Pereţii au circa 75 de metri înălţime şi sunt neregulaţi, cu banchete etajate şi sfârtecaţi în relieful specific dolomitelor, fără urme de marmite, excluzându-se astfel o origine endocarstică. Amonte de chei, relieful se domoleşte şi se trece în formaţiunile mai moi ale flisului care umple sinclinalul Rarău.

Aceste chei reprezintă una dintre atracţiile naturale ale judeţului Suceava, care adăposteşte două specii de flori declarate monumente ale naturii: floarea de colţ şi strugurele ursului. De asemenea, în versantii cheilor cresc numeroşi brazi şi molizi, iar în interiorul rezervaţiei, sub stânca de calcar, izvorăşte un puternic izvor de apă sulfuroasă bună de băut.

Localnicii vorbesc despre existenţa mai multor peşteri ascunse în Cheile Lucavei. Una dintre acestea poate fi explorată, dar nu fără un echipament corespunzător.

Pentru a ajunge la peşteră, trebuie să urcaţi aproximativ 50 de m pe o potecă, care porneşte de lângă panoul cu Rezervaţia naturală Cheile Lucavei. Când veţi vedea un perete de calcar cu o gaură la bază săpată de apă, veţi ştii că aţi ajuns la intrarea în peşteră.

Este o peşteră cu o dezvoltare de aproximativ de 100m în care trăiesc lilieci.

Accesul către chei se poate face din comuna Pojorâta (situată pe DN 17/E576), pe drumul auto care urcă pe Valea Moldovei, până în comuna Moldova Suliţa (30 km), apoi, pe afluentul vestic Lucava, spre Lucina.