Primii turişti români au ajuns în Grecia chiar pe 15 iunie, când ţara şi-a redeschis graniţele pentru turism. Cele mai căutate sunt plajele din nordul Greciei, unde se ajunge mai uşor cu maşina.  Preţurile pentru un sejur de cinci nopţi în Grecia încep de la 250 de euro, într-un apartament închiriat în regim hotelier.

 

Împreună cu soţia şi alţi patru prieteni de familie, Cosmin Curelariu a ajuns pe plaja însorită din Haldikiki chiar în ziua în care Grecia şi-a deschis graniţele pentru turişti.

 

„Am aşteptat trei ore în vamă, nu a fost aşa de rău. Era într-adevăr aglomerat, dar un minut maximum de maşină a durat. Nu au mai controlat absolut nimic, decât buletinele şi atât, nu ne-au luat temperatura, absolut nimic. Majoritatea maşinilor erau din România, zic că undeva la 80-90%”, a povestit Cosmin Curelariu la Digi24.

 

După trei luni de restricţii, el şi prietenii lui se vor bucura timp de 15 zile de soarele Greciei.

 

„Pe plajă deocamdată nu este foarte multă lume, de ieri s-a dat drumul la sezon, dar în zilele următoare sigur vor veni, pentru că eram foarte mulţi în vamă”, spune Cosmin.

 

Sute de turişti români au plecat sau au rezervat deja vacanţe în străinătate. O săptămână de cazare pentru un cuplu, într-un apartament din Grecia, porneşte de la 250 de euro.

 

„Perioada 15 iunie-15 iulie pe nordul Greciei sunt în jur de 400 (de persoane) care pleacă cu maşina proprie, din care chiar jumătate s-au înscris în ultimele trei săptămâni - o lună, pentru că Grecia a comunicat foarte bine, a anunţat când deschide frontiera terestră, a anunţat când deschide frontiera internaţională”, spune Alin Burcea, proprietarul unei agenţii de turism.

 

„O parte din turişti aveau deja rezervate sejururi după 15 iunie şi bineînţeles că au profitat, nu au avut de ce să le mai reprogrameze sau anuleze, ţinând cont că se poate merge în Bulgaria şi Grecia, cel puţin. Românii vor pleca mai ales începând cu a doua parte a lunii iulie, de fapt şi când e vârful de sezon, în acest an poate chiar până în octombrie”, este de părere consultantul în turism Traian Bădulescu.

 

Până când mai aşteaptă vacanţele în Turcia

Vacanţele în Turcia, o altă destinaţie de vacanţă preferată de români, mai au de aşteptat. După relaxarea de la 1 iunie, cazurile noi de coronavirus au crescut.

 

„Practic, după data de 1 iunie cam toţi turcii au ieşit şi atunci numărul de infectări a crescut, dar vor scădea, ca la noi. Noi estimăm ca o dată de plecare, şi nu vorbesc numai de noi, vorbesc de colegii noştri tur-operatori, data de 15 iulie”, spune Alin Burcea.

 

Pe litoralul românesc, în această perioadă, un sejur de cinci nopţi la un hotel de trei stele ajunge la 1.200 de lei de persoană.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro