”Teoria noastră conform căreia acesta este un răspuns imun puternic, cel mai probabil declanşat de vaccin, a fost confirmată”, spune profesorul şi medicul şef Pål Andre Holme de la Rikshospitalet.

Medicii norvegieni au încercat, astfel să determine motivele pentru care trei angajaţi din domeniul sănătăţii, cu vârsta sub 50 de ani, au fost internaţi cu cheaguri de sânge grave şi niveluri scăzute de trombocite din sânge în urma imunizării cu vaccinul AstraZeneca, iar unul dintre ei a decedat.

 

“În colaborare cu experţi în domeniu de la Spitalul Universitar din Norvegia de Nord HF am găsit anticorpi specifici împotriva trombocitelor din sânge care pot provoca aceste reacţii şi pe care îi cunoaştem din alte domenii, în respectivele cazuri rezultatul fiind determinat de anumite medicamente, heparina de exemplu, dar aceşti pacienţi nu au primit niciodată acest medicament”, a explicat Pål Andre Holme. Potrivit experţilor, anticorpii au contribuit la eliminarea trombocitelor din circulaţie.

 

Întrebat cum poate fi sigur că răspunsul imun nu este cauzat de altceva, Holme a spus:”Nu există nimic în istoricul pacienţilor acestor persoane care să poată oferi un răspuns imun atât de puternic. Sunt încrezător că anticorpii pe care i-am găsit sunt cauza şi nu văd altă explicaţie decât că vaccinul i-a declanşat”, a spus Holme.

 

Agenţia norvegiană pentru medicamente nu a vrut să comenteze concluziile medicilor de la Oslo University Hospital. ”Trebuie să ne uităm mai întâi la rezultate, nu vreau să comentez acest lucru acum”, a spus directorul medical Steinar Madsen la NTB, The Norwegian News Agency.

 

În cursul zilei de azi este aşteptată o decizie a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) în ceea ce priveşte utilizarea vaccinului AstraZeneca după ce mai multe ţări au reclamat efecte adverse severe şi au decis suspendarea administrării serului.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro