Un mic oraş din regiunea Barbagia, de pe insula Sardinia, a scos la vânzare mai multe case abandonate. Preţul este unul simbolic, de doar 1 euro.

Autorităţile locale se tem ca aşezarea lor să nu se transforme într-un oraş-fantomă, mai ales că populaţia a scăzut de la aproximativ 2.200 de oameni la 1.300.

Cei care vor să se mute în Ollolai trebuie să îndeplinească o condiţie. Toţi cei care preiau casele vechi trebuie să se angajeze printr-un contract că le restaurează şi le păstrează aspectul istoric.

„Suntem mândri de originile noastre preistorice. Cruciada pe care o duc este pentru a ne salva de uitare tradiţiile noastre unice. Puterea noastră stă în trecutul nostru mândru. Am fost dintotdeauna oameni puternici şi nu vom permite ca acest oaraş să moară”, a declarat primarul din Ollolai, Efiso Arbau, pentru CNN.

Ollolai este fosta capitală a Barbagiei şi este unul dintre locurile din Italia în care s-au păstrat aerul istoric, autenticitatea şi tradiţiile. Tinerii s-au mutat în oraşele mari, populaţia e îmbătrânită, iar multe case de piatră au devenit ruine, neîngrijite de zeci de ani.

Primarul a luat legătura cu proprietarii caselor şi le-a cerut să le cedeze autorităţilor locale. Sunt clădiri pitoreşti, construite din granit tipic Sardinic, care se găseşte pe munţii şi pe coasta insulei.

Până acum, trei case au fost deja vândute şi primarul spune că a primit peste 100 de cereri din întreaga lume, inclusiv din Australia sau Rusia.Nu e primul oraş italian care ia o astfel de măsură. În vara anului trecut, primarul oraşului Bormida, o aşezare cu 394 de locuitori, a oferit la închiriere case pentru 50 de euro pe lună. De asemenea, autorităţile locale au spus că plătesc 2.000 de euro oricui se mută în Bormida, indiferent dacă îşi cumpără o casă sau o închiriază.

Oraşul se află la 420 de metri deasupra nivelului mării, în nord-vestul regiunii Liguria.