Dependenţii de smartphone nu-şi ridică ochii din ecranul telefonului nici măcar atunci când trec strada. Fenomenul este alarmant în toată lumea. În Honolulu, capitala statului american Hawaii, a fost votată o lege prin care li se interzice pietonilor să îşi consulte telefonul mobil sau să folosească alte dispozitive electronice care le distrage atenţia în timpul traversării străzilor.

Prin această măsură, autorităţile vor să reducă numărul de accidente cauzate de pietonii neatenţi. Cei care vor încălca regula, care va intra în vigoare din luna octombrie, vor primi o amendă între 15 şi 35 de dolari, la prima abatere, şi o amendă de până la 99 de dolari dacă repetă. Nu vor primi amendă doar cei care sună la numerele de urgenţă.

Bodegraven, un oraş din Olanda, a făcut un experiment pentru a reduce accidentele cauzate de folosirea telefoanelor mobile. Autorităţile au instalat benzi luminoase, care să-i alerteze pe dependenţii de gadgeturi atunci când vor să traverseze.

Semaforul este montat pe trotuar şi îşi schimbă culorile în acelaşi timp cu semaforul clasic. Astfel, cei care se uită doar în telefon, îl pot observa înainte să traverseze.

„Am remarcat că oamenii folosesc din ce în ce mai mult telefoanele inteligente în trafic, iar studiile au arătat că 1 din 5 accidente cu biciclete în rândul adolescenţilor are la bază telefonul”, a declarat managerul proiectului Dolf Roodenburg. Primele benzi de avertizare au fost instalate la intersecţiile din apropierea unor şcoli.

Folosirea telefonului mobil reprezintă o problemă şi pentru cei care sunt la volan. Un studiu realizat în Statele Unite arată că 70% din şoferii din această ţară folosesc smartphone-ul în timp ce conduc.

Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că România ocupă locul 2 în UE în ceea ce priveşte numărul de morţi în accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la 1 milion de locuitori. Potrivit autorităţilor, multe dintre accidentele rutiere sunt provocate din cauza folosirii smartphone-ului în timpul condusului.

Numai în Capitală, la fiecare 20 de minute, un şofer este amendat pentru că vorbeşte la telefon