Cum procedăm dacă ne întâlnim cu un urs în drumeţie? Urşii au fost tot mai des văzuţi în ultima perioadă, fie în preajma pensiunilor, fie de-a lungul unor drumuri intens circulate. Turiştii sunt sfătuiţi să fie pregătiţi de o întâlnire cu animalele sălbatice. Să nu le hrănească şi să aibă la îndemână fluierul şi spray-ul pentru urşi.

 

Sorin Duţă are 56 de ani şi a luat muntele la pas încă de când era copil. Îi place să se bucure de natură, dar e precaut privind pericolele de la altitudine. Cum ar fi o întâlnire neaşteptată cu ursul. Aşa că, bărbatul nu pleacă niciodată într-o drumeţie fără o petardă în buzunar, conform unui interviu al celor de la Digi24

 

Sorin Duţă – drumeţ: Am o petardă foarte puternică. Stau pe loc, aştept să se retragă.

 

Şi pentru că urşii au început să coboare tot mai des din pădure în zone locuite, drumeţii au fost nevoiţi să inventeze tot felul de mijloace care să ţină animalele sălbatice la distanţă. Astfel că, pe lângă fluier, unii turişti îşi leagă clopoţei de rucsac, pentru a face şi mai mult zgomot.

 

Cum procedăm dacă ne întâlnim cu un urs în drumeţie? Trebuie să ţineţi cont de anumite sfaturi

Laurenţiu Paraschiv – coordonator Salvamont Buşteni: Să nu se panicheze, să încerce să trateze situaţia cu calm, să vadă dacă ursul este agresiv sau pur şi simplu e în trecere sau mănâncă. Să încerce să se retragă foarte uşor, dar cu faţa spre urs, să nu se uite în ochii lui”. Eu recomand fluier, un spray de urs ar fi foarte bine, să umble în grupuri mai mari, singuri în niciun caz.

 

Turiştii care campează trebuie să fie atenţi şi să nu ţină mâncarea în cort. Este recomandat ca mâncarea să fie pusă în copac, la o distanţă de aproximativ 100 m de cort.

 

– Eu mă fac cât mai mare posibil şi încep să ţip, să urlu. Dacă văd că e ursoaică cu pui, atunci pun rucsacul jos eventual şi merg uşor cu spatele.

 

Sunt şi persoane care nu au ştiut sau nu au mai avut cum să scape din ghearele animalelor sălbatice. În 2019, 76 de persoane au rămas mutilate.

 

Ovidiu Ionescu – profesor Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere: Pentru că capacitatea de suport a pădurii este limitată, ursoaicele cu pui, care voiau să îşi ferească puii, urşii mai slabi au fost împinşi în intravilanul localităţilor, în staţiile agricole, unde bineînţeles că au ajuns să fie în conflict cu omul. Ursul trebuie lăsat în pace. Este un animal mult mai puternic decât omul şi poate crea surprize total neplăcute.

 

În România, numărul oamenilor ucişi de urşi creşte de la an la an. În 2019 au fost 8 victime, iar în 2020 – 12. Anul acesta, 5 persoane şi-au pierdut viaţa în urma întâlnirilor cu ursul.

 

 

 

Sursa: ebenmedia.ro