Uniunea Europeană a lansat un apel la evitarea călătoriilor neesenţiale între ţările din bloc pentru a face faţă ameninţării noilor mutaţii ale coronavirusului, apreciind situaţia sanitară "foarte gravă", la finalul unui summit prin videoconferinţă al celor 27, organizat joi, comentează AFP.

 

Ulterior, Franţa a anunţat că va impune cu începere de duminică călătorilor din alte ţări europene să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. Olanda a anunţat joi seară o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii cu începere de la orele 21.00, iar Portugalia închiderea şcolilor, arată Agerpres.

 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o nouă definiţie mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie "roşu închis". În cadrul UE, călătorii provenind din acest regiuni ar putea fi supuşi obligaţiei de a face un test înainte de plecare şi de a intra în carantină la sosire.

 

Grecia vrea să îşi salveze industria turistică, dar ideea de a se servi de acest certificat pentru a permite persoanelor vaccinate să călătorească este considerată prematură de mai multe state membre, din cauza proporţiei reduse a populaţiei vaccinate şi a incertitudinilor cu privire la efectul vaccinului asupra transmiterii virusului.

 

Astfel, liderii UE au fost de acord să restricţioneze călătoriile neesenţiale dacă este necesar, dar să evite închiderea graniţelor. De asemenea, liderii au decis că certificatele de vaccinare ar trebui văzute doar ca documente medicale şi nu să fie folosite în scopuri turistice.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro