Dacă te întrebi cum se scrie corect căpşuni sau căpşune, răspunsul îl vei afla în rândurile de mai jos. De multe ori, pluralul acestui cuvânt creează confuzii, aşa că nu strică să afli care este forma corectă. Aşadar, în continuarea articolului curent vei afla tot ce trebuie să ştii din acest punct de vedere. Hai să vedem când şi cum se foloseşte corect forma de plural a acestui cuvânt.

 

Căpşuni sau căpşune? Când şi cum folosim cele două variante

 

Mai multe substantive din limba română au forme duble sau multiple la plural. În acest context, în continuare vă vom prezenta o serie de astfel de substantive, dublete de plural, care sunt acceptate de DOOM. În această situaţie se află şi „căpşuni” sau „căpşune”. Mai exact, atunci când ne referim la fruct, ambele forme de plural sunt corecte. În schimb, dacă este vorba despre plantă, atunci forma corectă de plural este „căpşuni”.

 

Acum că am aflat când şi cum folosim corect cele două variante menţionate, iată şi alte exemple de substantive cu forme duble de plural.

 

Niveluri/nivele

În acest caz, utilizăm forma de plural „niveluri” când substantivul defineşte înălţimea la care se află un punct, o linie sau o suprafaţă a unui loc etc. De asemenea, „niveluri” este corect şi în cazul utilizării substantivului la sens figurat: grad sau stadiu de pregătire, treaptă a calităţii sau indice al cantităţii, potrivit Adevărul.

 

Ansambluri/ansamble

Folosim ansambluri atunci când facem referire la un tot unitar rezultat din unirea unor elemente, şa un colectiv de artişti sau la o compoziţie muzicală compusă pentru un ansamblu. În schimb, pentru totalitatea pieselor sau utilajelor care acţionează ca o unitate funcţională bine definită, varianta corectă este ansamble.

 

Ceremoniale/ceremonialuri

Aici, corecte sunt ambele forme, atunci când vrem să definim o totalitate a regulilor sau a formulelor de etichetă pentru o anumită ceremonie.

 

Corzi/coarde

Coarde este forma corectă de plural a substantivului coardă (fir elastic, flexibil). Pe de altă parte, folosim corzi atunci când facem referire la forma de plural ce reprezintă o grindă de susţinere a tavanului unei case ţărăneşti sau frânghiile prezente în jurul ringului de box, de exemplu.

 

Slogane/sloganuri

Conform Dicţionarului explicativ al limbii române, sloganul este „formulă pregnantă, concludentă care exprimă, în chip lapidar, ţelurile politice, economice ale unor grupuri, organizaţii etc. sau o problemă de actualitate”. Ei bine, pentru forma de plural sunt corecte ambele forme.

 

Coperţi sau coperte

Şi în acest caz, ambele forme sunt corecte pentru substantivul copertă. „Coperte” este varianta literară, iar „coperţi” cea acceptată. Potrivit explicaţiei din DEX, coperta este „ învelişul protector al unei cărţi, al unei publicaţii, al unui caiet etc.”.

 

Miezuri, miezi, mieji

„Miezi” şi „mieji” sunt formele de plural corecte atunci când vorbim despre partea de interior a nucii, iar miezi/miezuri atunci când face referire la partea interioară, centrală a unui lucru, a unui spaţiu etc.

 

Regale/regaluri

Pluralul regaluri este utilizat atunci când vorbim de un ospăţ mare, banchet festiv. În schimb, atunci când facem referire la dulăpiorul de la secţia de culegere manuală a unei tipografii, folosit la păstrarea casetelor cu litere sau a formelor pentru tipar, forma de plural corectă este regale.

 

 

 

 

Sursa: www.stiridinlume.ro