Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) trimite primele loturi de echipament în 40 de ţări, care le vor permite să efectueze teste de depistare standard a noului coronavirus printr-o tehnică derivată din ştiinţa nucleară, relatează Reuters.

 

Această tehnică - intitulată Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) - este folosită în prezent în ţările dezvoltate în vederea stabilirii în timp real a faptului dacă o persoană este sau nu infectată cu SARS CoV-2.

 

Ea detectează ARN-ul - amprenta genetică - a noului coronavirus pe un eşantion prelevat cu ajutorul unui tampon.

 

AIEA este cunoscută prin activităţi de inspecţie nucleară în ţări ca Iranul, însă mandatul său prevede de asemenea ajutorarea ţărilor prin folosirea tehnologiei nucleare în scopuri paşnice.

 

Agenţia ONU a primit cereri de asistenţă în vederea depistării SARS CoV-2 de la 90 de state membre.

 

Primele livrări de material au fost efectuate în cadrul unei operaţiuni mai largi a AIEA, finanţată de la bugetul acesteia, dar şi prin contribuţii suplimentare de la state membre ca Statele Unite şi Canada, care au plătit şase şi, respectiv, 3,5 milioane de dolari în plus.

 

”Zeci de laboratoare din Africa, Asia, Europa, America Latină şi Caraibe vor primi maşini şi kituri de depistare (...) în vederea unei accelerări a testelor la nivel naţional, cruciale în oprirea epidemiei”, a anunţat AIEA într-un comunicat.

 

Între aceste ţări beneficiare se află Iran, Egipt, Liban, Armenia, Georgia, Bosnia, Thailanda, Vietnam, Camodgia, Filipine, Myanmar, Cuba, Peru, Uruguay, Venezuela, Columbia, Ecuador, Burkina Faso, Coasta de Fildeş, Etiopia, Ghana, Senegal, Sudan şi Togo.

 

 

 

Sursa: www.news.ro