Masca de protecţie – simbolul vremurilor noastre. Ce s-a descoperit despre oamenii care nu se alătură celor care se conformează restricţiilor impuse de oficiali? De ce refuză unii să nu o poarte?

 

De ce refuză oamenii să nu poarte masca de protecţie?

 

Specialiştii au găsit un motiv pentru care unii oameni refuză să poarte masca de protecţie şi să se conformeze restricţiilor din aceste vremuri. De fapt, aceştia ar putea suferi de tulburări de personalitate antisocială, arată un studiu făcut de cercetătorii brazilieni. Deşi mulţi ar putea pune acest refuz pe baza unui simplu moft sau a unei judecăţi complet greşite, există o explicaţie logică pentru asta care este înrădăcinată în mintea fiecăruia.

 

Specialiştii au chestionat peste 1.500 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 73 de ani pentru a desluşi misterul creat în jurul celor care nu se supun măsurile împotriva răspândirii virusului. Oamenii de ştiinţă au încercat să identifice substratul celor care trăiesc după aceeaşi perspectivă în contextul pandemic, iar la mijloc ar fi impulsul lor de a acţiona la anumite sentimente provocate de o altă persoană.

 

Concluzia cercetătorilor şi profilele participanţilor

La finele studiului, cercetătorii au tras concluziile: există două profiluri.

-Un profil antisocial – reprezentativ pentru perticipanţii care opun rezistenţă la măsurile sanitare

-Un profil empatic – reprezentativ pentru perticipanţii care respectă regulile

 

Antisocial: nivel scăzut de empatie şi de scoruri mari la întrebările de personalitate legate de „insensibilitate, înşelăciune, ostilitate, impulsivitate, iresponsabilitate, manipulabilitate şi asumare de riscuri”

 

„Aceste trăsături explică, cel puţin parţial, motivul pentru care oamenii continuă să nu adere la măsurile de izolare chiar şi cu un număr tot mai mare de cazuri şi decese. Expunerea la sine şi la alţii la risc, chiar şi atunci când poate fi evitat, este o trăsătură tipică pentru persoanele cu tendinţe antisociale”, au explicat cercetătorii, potrivit The Independetnt.

 

Despre elevii care refuză să poarte mască

 

„La început va fi greu să impui regulile. Regulile trebuie impuse, nu neapărat cu pedepse. Trebuie impuse cu fermitate şi să i se spună elevului. „Nu vrei să porţi mască, ieşi din clasă, aşteaptă pe hol. Când porţi mască intri în clasă, pentru că îţi pui colegii în pericol. Va conta foarte mult ce au auzit copiii în casă în ultimele 6 luni. De la părinţii lui. Ce a auzit copilul de la anturajul lui. Dacă elevul a fost expus o perioadă negaţiei şi a auzit că totul e o glumă, masca e glumă şi nu trebuie să o porţi, poate că la început va fi mai greu la şcoală, dar aici trebuie impuse nişte reguli clare. Copiii trebuie să simtă că la şcoală trebuie respectate regulile” Raed Arafat

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro