Secretarul de stat pentru strategie în Ministerul ungar al Inovării şi Tehnologiei, Tamás Schanda, a atras atenţia în pagina sa de Facebook asupra dezinfectanţilor de mâini care în momentul în care încep să se evapore este suficientă o mică scânteie pentru a provoca inflamarea vaporilor.

 

Motiv pentru care secretarul de stat a cerut locuitorilor Ungariei să nu lase în maşină soluţiile dezinfectante de mâini care conţin alcool pe timpul zilei când temperaturile atmosferice sunt foarte ridicate. Potrivit unui comunicat al Ministerului Inovării şi Tehnologiei, remis Agenţiei ungare de Presă MTI şi preluat de agenţia Rador, alcoolul, substanţa activă a dezinfectanţilor de mâini, este un agent inflamabil şi începe să se evapore la aproximativ 20 de grade Celsius, iar odată cu creşterea temperaturii se accelerează şi procesul.

 

Vaporii de alcool pot deveni mai concentraţi în spaţiul închis al unui autovehicul şi este suficientă o aşa-numită scânteie de electricitate statică pentru a se aprinde.

 

Când ne urcăm în maşină şi îmbrăcămintea noastră se atinge de husa scaunului, vaporii de alcool eliberaţi din dezinfectantul de mâini se pot aprinde uşor, avertizează comunicatul, care mai precizează că este importantă respectarea indicaţiilor privind depozitarea flacoanelor de dezinfectante, menţionate de fabricanţi pe produsul respectiv.

 

Dezinfectantul de mâini cu un conţinut ridicat de alcool se păstrează într-un loc aerisit şi la o temperatură cuprinsă între 0-35 de grade Celsius. Aşadar, pe timp de vară este interzisă lăsarea flaconului de dezinfectant în maşină, al cărei spaţiu interior nu este aerisit, iar temperatura poate ajunge chiar şi la 50 de grade Celsius.

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro