Escarele sunt leziuni ale pielii şi ţesutului subcutanat ce se dezvoltă în urma presiunii constante asupra anumitor zone ale corpului, în special în cele predominant osoase. Apar adesea la persoanele imobilizate la pat, la cele care trebuie să folosească scaune cu rotile ori cu mobilitate redusă, pot fi extrem de dureroase şi pot duce la complicaţii grave în cazul în care nu sunt tratate corespunzător.[2] Există însă mai multe modalităţi de a preveni apariţia escarelor, iar în rândurile de mai jos vei descoperi câteva sfaturi utile în acest sens. 

1. Schimbarea poziţiei corpului la intervale regulate de timp este esenţială 

Una dintre cele mai importante măsuri care se pot lua pentru a preveni apariţia unor escare este repoziţionare şi mişcarea la intervale regulate a corpului. Acest lucru face ca zonele de presiune să alterneze, evitând astfel ca asupra unei singure zone să se exercite o presiune constantă, ceea ce reprezintă una dintre principalele cauze ale escarelor. 

Dacă este vorba de o persoană imobilizată la pat, este indicat ca acest lucru să se facă o dată la 2 ore. Pentru un plus de confort, dar şi pentru a reduce presiunea din zonele osoase se pot folosi şi perne. Acestea pot fi plasate, de exemplu, la spate sau între genunchi (când stau pe o parte) ori sub glezne.[1]

În cazul persoanelor care folosesc un scaun cu rotile, recomandarea este ca acestea să încerce să-şi modifice poziţia corpului la fiecare 15-20 de minute. Pot face asta aplecându-se uşor în faţă sau în lateral. Asta ajută la reducerea presiunii dintr-o zonă anume şi contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui.[3]

2. Este important ca zonele cu risc de formare a escarelor să fie verificate zilnic 

Examinarea atentă a pielii este un aspect crucial în prevenirea apariţiei escarelor. Se va verifica zilnic întreaga suprafaţă a corpului, cu o atenţie deosebită asupra zonelor predispuse la escare. Printre acestea se numără gleznele şi călcâiele, genunchii, şoldurile, coloana vertebrală,  umerii, coatele, omoplaţii, partea din spate a capului şi urechile. 

Simptome a căror prezenţă trebuie urmărită  sunt înroşirea pielii, senzaţia de căldură locală, zone cu piele mai moale sau mai tare decât cea din jur şi piele crăpată, ruptă sau alte modificări apărute la nivelul acesteia. Dacă se observă astfel de simptome, este foarte important să se ceară ajutorul unui specialist pentru a se putea lua măsurile necesare în vederea tratării lor şi a evita agravarea acestei probleme.[3]

3. Pielea se va menţine curată şi uscată


Igiena corectă a pielii este şi ea esenţială în prevenirea formării escarelor. Umezeala asociată cu urina, transpiraţia sau fecalele pot afecta pielea şi cresc riscul escarelor, în timp ce pielea curată şi uscată este mai puţin susceptibilă la deteriorare şi infecţii.

Scutecele sau haine ude de transpiraţie trebuie schimbate cât mai repede posibil. Pentru a curăţa pielea se vor folosi un burete sau un prosop mic şi săpunuri blânde. Este important să se evite frecarea sau zgârierea pielii şi să se asigure uscarea completă a acesteia. Este recomandat, de asemenea, să se folosească creme sau loţiuni hidratante, pentru a asigura pielii un plus de protecţie.

Nu este indicată utilizarea săpunurile care curăţă prea agresiv ori a pudrei de talc. De asemenea, se recomandă evitarea duşului ori a băilor zilnice - pot usca prea mult pielea.[1][3]

Schimbarea regulată a poziţiei corpului, examinarea zilnică a pielii şi păstrarea acesteia uscată şi curată pot contribui la prevenirea escarelor şi depistarea eventualelor semne de alarmă la timp. Sunt lucruri care, deşi pot fi obositoare din punct de vedere fizic, pe termen lung vor uşura semnificativ viaţa persoanei expusă riscului de escare şi pe cea a persoanelor care se ocupă de îngrijirea acesteia.

 

Bibliografie: 

  1. „Discover Our Tips on How to Prevent Pressure Ulcers or Bed Sores”, Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/tips-to-prevent-pressure-ulcers-or-bed-sores-1131985. Accessed 21 July 2023.
  2. „Pressure Ulcers (Pressure Sores)”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/pressure-sores/. Accessed 21 July 2023.
  3. „Preventing Pressure Ulcers”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2020, medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000147.htm. Accessed 21 July 2023.