Potasiul care este prezent în toate fluidele corpului, dar cea mai mare cantitate de potasiu se regăseşte în celule. Atunci când există prea mult sau prea puţin potasiu în organismul uman, apar probleme serioase de sănătate.

Acest mineral esenţial organismului uman are rolul de a controla contracţia musculară, reglează bătăile inimii, accelerează diureza, menţine tensiunea arterială sub control. Mai mult, potasiu ajută şi la prevenirea osteoporozei şi a pietrelor de rinichi. Nu în ultimul rând, ajută la tratamentul alergiilor.

Studiile de specialitate susţin că menţinerea unei diete care conţine potasiu contribuie la micşorarea riscului de accident vascular cerebral cu 20%.

Medicii susţin că nivelul de potasiu din corp este foarte important pentru menţinerea unei stări optime de sănătate. Un nivel prea mic sau prea mare este echivalent cu dezvoltarea unor probleme în corp. Mai exact, muşchii pot suferi, articulaţiile, apar dificultăţi de respiraţie sau de ritm cardiac.

Cum afli ce nivel de potasiu ai în organism? 

Testul de urină verifică nivelul de potasiu din corpul uman. Medicul de familie este posibil să-ţi solicite această analiză atunci când există suspiciuni cu privire la anumite afecţiuni ale rinichilor sau probleme legate de glandele suprarenale. De asemenea, dacă un bolnav are stări de vomă, de vărsături, scaune moi şi există semne de deshidratare i se poate solicita un test de urină.

Ce înseamnă hiperkaliemia:

Hiperkaliemie înseamnă că în corp există prea mult potasiu. Prin urmare, persoana în cauză poate să aibă stări de vomă, diaree, oboseală, slăbiciune musculară. În lipsa diagnosticării şi implicit a iniţierii tratamentului, hiperkaliemia are consecinţe nefaste, uneori nefiind compatibilă cu viaţa. De cele mai multe ori, un nivel ridicat de potasiu poate să fie în întâlnit la pacienţii cu afecţiuni renale, diabet zaharat, tulburări de alimentaţie, infecţii.

Ce înseamnă hipokaliemia:

Hipokaliemia înseamnă existenţa unei cantităţi prea mici de potasiu în organism. O persoană care are prea o cantitatea mică de potasiu este posibil să aibă ameţeli. Dar are şi o starea generală de slăbiciune, dureri musculare. Pacienţii care au fibroză chistică au un nivel mic de potasiu în corp.