La numai 55 de kilometri de capitala Sloveniei, Ljubljana, în mijlocul lacului Bled pluteşte „insula de poveste“ a Europei, o bucată de pământ în formă de lacrimă.

Legenda spune că în trecut, pe locul bisericii exista templul zeiţei Živa, zeiţa dragostei şi fertilităţii în mitologia slavă. Aşa se explică, poate, peisajul feeric al insulei şi faptul că Bled este considerată „insula de poveste“ a Europei.

Deşi de dimensiuni reduse, insula găzduieşte mai multe clădiri, fiecare cu povestea ei. De altfel, arheologii sloveni au descoperit pe insulă urme ale unor aşezări umane care datează încă din secolul al XI-lea înaintea erei noastre. De asemenea, în apropierea bisericii sunt 124 de morminte cu rămăşiţe oamenilor care au locuit insula între secolul al IX-lea şi al XI-lea.

Pe insula Bled au loc foarte multe nunţi în fiecare an, iar ca să le meargă bine, mirii trebuie să-şi urce în braţe viitoarele soţii pe cele 99 de trepte. Tot pentru noroc şi pentru îndeplinirea unei dorinţe, vizitatorii insulei trebuie să tragă clopotul din biserică. Insula feerică Bled este „păzită“ de castelul de pe stânca de deasupra lacului