Ziua de marţi 13 este considerată peste tot în lume cu ghinion, iar semnificaţia ei datează de la „păcatul strămoşesc”.

În tradiţia populară, se spune că zilele de marţi 13 şi vineri 13 aduc ghinion oamenilor. Motiv pentru care multe persoane refuză să facă diverse activităţi, pentru a nu avea ghinion.

 

Marţi 13 sau vineri 13, zi cu ghinion

Combinaţia de marţi 13 aduce fiori persoanelor superstiţioase, asta pentru că, în astrologie, ziua de marţi înseamnă „trei ceasuri rele”, iar potrivit numerologiei, cifra 13 aduce ghinion.

 

Specialiştii au dat şi un nume celor două fobii. Teama de numărul 13 se numeşte Triskaidekafobie, iar teama de vineri 13 se numeşte Paraskavedekatriafobie şi afectează peste 20 de milioane de oameni din întreaga lume.

 

Superstiţia faţă de data de 13 îşi are originea în anul 1307, atunci când vineri, 13 octombrie, regele Filip al IV-lea al Franţei a ordonat arestarea Cavalerilor Templieri, iar majoritatea cavalerilor au fost torturaţi şi ucişi.

 

Superstiţii legate de ziua de marţi 13

  • De ziua de marţi 13 sunt legate o serie de superstiţii pe care oamenii le respectă pentru a se feri de rele.
  • În ziua de marţi 13 nu este bine să inviţi la masă 13 persoane sau să nu te aşezi la masă cu 13 oameni.
  • Tot în ziua de marţi 13 nu este bine să construieşti nimic, pentru că nu va rezista.
  • altă superstiţie este că, dacă într-o cameră sunt 13 persoane, cea care stă în dreptul oglinzii va muri.
  • În ziua de marţi 13 nu este bine ca oamenii să-şi facă planuri pentru că se vor nărui.

 

Potrivit astrologiei, ziua de marţi are „trei ceasuri rele”, deoarece trei ore din ziua de marţi sunt guvernate de planeta Marte, care este una dintre planetele malefice.

 

De ce este considerat numărul 13 cu ghinion

  • Numărul 13 este considerat aducător de ghinion, deoarece de-a lungul timpului, pe  data de 13 s-au produs tot felul de evenimente nefericite.
  • Potrivit religiei, se spune că Adam ar fi mâncat mărul interzis într-o zi de marţi.
  • Tot în religie se spune că, Diavolul este menţionat în capitolul al 13-lea al Apocalipsei din Biblie.
  • De asemenea se crede că ziua de marţi 13 aduce ghinion pentru că la Cina cea de Taină, până să moară Mântuitorul, la masă era cei 12 apostoli şi Iisus.
  • Semnificaţia zilei de marţi 13 o întâlnim şi în mitologia scandinavă, atunci când 12 zei stăteau la masă şi a venit Loky. El nu avea loc, aşa că l-a omorât pe Baldor, unul dintre zei pentru a-i lua locul.

 

În Tarot, cea de-a 13-a carte este „Moartea”.

 

  • superstiţie din popor spune că, dacă numele persoanei este format din 13 cifre, acesta are „Norocul Diavolului”.
  • Coincidenţă sau nu, multe nume ale criminalilor în serie sunt alcătuite din 13 litere, cum ar fi: Jack Spintecătorul, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy si Albert de Salvo.
  • Ortodocşii consideră că ziua de marţi 13 aduce ghinion, deoarece cucerirea Constantinopolului a fost într-o zi de marţi, pe 29 mai 1453, iar dacă adunăm cifrele 1+4+5+3, obţinem numărul 13.
  • În multe zone din Spania, oamenii se tem de „martes trece” (trad. Marţi 13) şi pentru a nu avea ghinion, evită să programeze nunţi, iar marinarii nu pornesc vapoarele.

 

Rugăciunea Sfântului Ciprian, să nu ai ghinion în ziua de marţi 13

 

Pentru a fi protejaţi de cele rele, în ziua de marţi 13 oamenii se roagă la Sfântul Ciprian.

 

„Stăpâne Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule şi Chivernisitorule a toate, Sfânt şi slăvit eşti;

 

Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor, slavă Ţie! Tu, Cel ce locuieşti în lumina cea nepătrunsă şi neapropiată, pentru rugăciunea mea, a smeritului şi nevrednicului robului Tău, depărtează demonii şi stinge viclenia lor de la robii Tăi; revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul şi fă-l să-şi dea roadele lui; copacii şi viile să-şi dea deplin rodul lor; femeile să fie dezlegate şi eliberate de nerodirea pântecelui; acestea şi toată lumea mai întâi fiind dezlegate, dezleagă şi toată zidirea de toate legăturile diavoleşti.

 

Şi dezleagă pe robul Tău (numele), împreună cu toate ale casei lui, de toate legăturile satanei, ale magiei, ale farmecelor şi ale puterilor potrivnice. Împiedică Tu, Doamne Dumnezeul părinţilor noştri, toată lucrarea satanei, Tu, Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji şi de toate lucrările sataniceşti şi de toate legăturile lui, şi distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Prea Sfântului Tău nume, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh!

 

Aşa, Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău şi dezleagă pe robul Tău (numele) de toate legăturile satanei şi dacă este legat în Cer, sau pe pământ, sau cu piele de animale necuvântătoare, sau cu fier, sau cu piatră, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor sau cu al peştilor, sau prin necurăţie, sau în alt chip s-au abătut asupra lui, sau dacă din altă parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte, sau din orice alt loc, sau dacă au venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasăre, sau prin şerpi (vii sau morţi), sau prin pământul morţilor, sau dacă au venit prin străpungere de ace, dezleagă-le pentru totdeauna, în ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare!

 

Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunoşti şi ştii toate, dezleagă, sfărâmă şi distruge acum lucrările magiei, iar pe robul Tău (numele) păzeşte-l, cu toţi ai casei lui, de toate uneltirile diavoleşti.

 

Zdrobeşte cu însemnarea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci toate puterile potrivnicilor. Pustieşte, distruge şi depărtează pentru totdeauna toate lucrările magiei, vrăjitoriei şi fermecătoriei de la robul Tău (numele).

 

Aşa, Doamne, auzi-mă pe mine păcătosul slujitorul Tău şi pe robul Tău, cu toţi ai casei lui, şi dezleagă-i de demonul de amiază, de toată boala şi de tot blestemul, de toată mânia, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lăcomia, neputinţa, prostia, neînţelepciunea, mândria, cruzimea, nedreptatea, trufia, şi de toate rătăcirile şi greşelile, ştiute şi neştiute, pentru Sfânt numele Tău, că binecuvântat eşti în veci.

 

Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie! Amin”, potrivit doxologia.ro

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro