Primele structuri plutitoare realizate din papură vor fi prezentate în Delta Dunării în toamna acestui an, potrivit preşedintelui Consorţiului Academic Danubius, George Teodorescu.

„Primul produs pe care vrem să-l realizăm împreună cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) va fi un workshop cu arhitecţi care vor prezenta un habitat din plante de apă. Estimăm că va avea loc în septembrie-octombrie 2016. Renaşterea ambarcaţiunilor din papură va fi unul din elementele spectaculare care sper că se va răspândi ca un bulgăre de zăpadă în Deltă„, a declarat  preşedintele Teodorescu.

El s-a întâlnit vineri cu reprezentanţii autorităţilor publice din judeţ, cercetători şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale pentru a promova cultura bazată pe resursele naturale locale.

„Ideea este să ne închipuim un spaţiu în care plantele de apă sunt folosite ca în culturile majore de pe lacul Titicaca, Turkana, din delta Nilului, din delta comună a Eufratului şi Tigrului, unde există construcţii importante, unde există viaţă pe insule plutitoare din tutora şi rizomi de tutora. Construcţiile sunt făcute doar din această iarbă de apă, o plantă abundentă care se reface foarte repede şi se dezvoltă natural„, a mai spus preşedintele consorţiului Danubius.

În timpul întâlnirii găzduite de ARBDD, autorităţile locale au prezentat produse realizate din papură de meşteşugari locali, iar reprezentanţii asociaţiilor neguvernamentale au propus idei pentru dezvoltarea unor parteneriate prin care să fie puse în practică soluţii moderne şi ecologice.

„Avem proiecte care se pliază pe obiectivul acestui parteneriat, eco-cultura, şi mă refer la adăposturile pescăreşti, la traseele nemotorizate din Rezervaţie. Le discutăm deja cu asociaţiile neguvernamentale, iar în zona Crişan asociaţia ‘Ivan Patzaichin-Mila 23′ a realizat deja un prim-pas. Dorim să replicăm proiectul în întreaga Deltă. Sunt iniţiative care pot integra structuri noi, viitoare puncte de atracţie în zonă”, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei, Lucian Simion.

La rândul său, Ivan Patzaichin, prezent la reuniune, a apreciat proiectul de parteneriat al Consorţiului Danubius.

„Cred că este o iniţiativă potrivită pentru Deltă. Noi întotdeauna trebuie să aşteptăm să vină aici cineva din Germania, Olanda sau Austria pentru a şti ce avem de făcut”, a menţionat preşedintele asociaţiei „Ivan Patzaichin-Mila 23″.

Consorţiul Danubius, potrivit preşedintelui George Teodorescu, s-a înfiinţat în anul 2004 şi numără în momentul de faţă 12 universităţi şi companii private care doresc dezvoltarea zonei euroregionale Dunărea prin promovarea şi dezvoltarea activităţilor prietenoase cu mediul.

Delta Dunării este recunoscută drept una din cele mai compacte zone de stufărişuri de pe glob, această resursă naturală nefiind însă valorificată la potenţialul maxim, potrivit autorităţilor. Plaurii, formaţiuni vegetale acvatice formate din rădăcini de stuf, ierburi, resturi organice şi sol, sunt frecvenţi în Deltă, unii localnici recunoscându-i drept repere în drumurile lor spre locurile de pescuit.