Fiind una dintre cele mai mari instituţii de artă din lume şi, cu siguranţă, cel mai faimos muzeu, Luvrul pune la dispoziţie vizitatorilor colecţii unice de artă, care încep cu perioada antică şi ajung până la jumătatea secolului al XIX-lea.

Este unul dintre cele mai interesante muzee la nivel mondial şi are o suprafaţă extinsă. Cei care i-au călcat pragul nu au reuşit să-l viziteze în întregime, chiar dacă şi-au programat câteva zile pentru a-i descoperi misterele.

Dacă încă nu ai reuşit să ajungi la muzeul Luvru, ar fi indicat să încerci să ţii cont de anumite aspecte. În primul rând, trebuie să ştii că marţea muzeul este închis. Cel mai bine ar fi bine să mergi dimineaţa, pentru că, după-amiaza este foarte aglomerat şi vei fi nevoit să aşteţi ore în şir, la nişte cozi care nu se mai termină, pentru a putea intra. Intrarea principală a muzeului este la piramida de sticlă din curtea interioară, dar este o intrarea şi pe la metrou, pentru cei care coboară la staţia Louvre-Rivoli.

Trebuie să ştii că este necesar să îţi alegi secţiunile pe care doreşti să le vizitezi. Nu poţi cutreiera tot muzeul într-o singură zi. După ce îţi cumperi bilete, poţi observa Biroul de Informaţii unde găseşti hărţi gratuite cu Muzeul Luvru în cel puţin cinci limbi de circulaţie internaţională.

Luvrul adăposteşte cele mai cunoscute lucrări de artă din întreaga lume: Mona Lisa sau Gioconda, Venus din Milo şi Victoria de la Samothraki sau statuia lui Nike. Aceste lucrări nu sunt chiar aproape una de alta – Mona Lisa este în aripa Denon, la etajul 1 din Luvru, Venus din Milo în aripa Denon, la parter, iar Victoria de la Samothraki în aripa Denon, la etajul 1, lângă intrarea dinspre aripa Sully. Pentru a le putea admira în voie pe toate, învaţă să îţi gestionezi cât mai bine timpul pe care îl ai la dispoziţie. Alte recomandări ar fi: operele de artă din Orientul Antic, unde este poziţionat şi Codul lui Hammurabi, aflate la parter în aripile Sully şi Richelieu; picturile italiene din perioada Renaşterii, aflate în aripa Denon, la etajul 1; mobilierul francez începând cu domnia regelui Ludovic al XIV-lea şi până la îndepărtarea lui Napoleaon al III-lea, în 1871, situat la etajul 1 al aripii Richelieu.

Odată prins în vraja cunoaşterii, nu vei mai dori să pleci de aici. Dacă ţi se face foame, ai o singură opţiune, asta dacă nu îţi pregăteşti ceva de acasă: lanţul lor de restaurante şi magazine unde preţurile sunt mari.

Cu siguranţă nu îţi va ajunge o singură zi pentru a vizita toate minunăţiile ascunse în Muzeul Luvru, aşa că, dacă vrei să vezi întreaga clădire, programează-ţi câteva zile. Este o minunăţie, o comoară, care trebuie descoperită.

Programul de vizită 

Luni, joi, sâmbătă, duminică – de la 9:00 la 18:00

Miercuri şi vineri – de la 9:00 la 21:45

Marţea este închis.

Preţul biletelor este de 12 euro pentru colecţiile permanente. Accesul gratuit este permis celor care fac dovada că: au vârsta sub 18 ani; tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani rezidenţi într-una din ţările Spaţiului Economic European; persoanele cu dizabilităţi; studenţii la istoria artei, arte plastice şi arte aplicate – prin prezentarea unui document care să ateste că studiază un asemenea program universitar.