Cartofii prăjiţi reprezintă un real pericol pentru organismul nostru. Nutriţioniştii încadrează cartofii în categoria alimentelor amidonoase (bogate în glucide – zaharuri), alături de cereale (grâu, orz, ovăz, secară, porumb, orez) şi derivatele lor: pâine, paste făinoase, biscuiţi, covrigi, snacks, chips, produse de patiserie etc. Din acest motiv, cartoful, şi mai ales cartofii prăjiţi, nu intră în cele cinci porţii de legume şi fructe pe ar trebui să le consumăm zilnic.
Iată câteva alternative pentru cartofii prăjiţi:
Dovlecei crocanţi, la cuptor
Se taie un dovlecel în beţişoare şi se foloseşte un şerveţel pentru a le usca. Se amestecă într-un castron pesmet, parmezan, sare şi piper. Într-un bol se bat bine 2 ouă, după care se trec beţişoarele de dovlecel prin acestea. Apoi, se dau prin amestecul de pesmet şi se aşează într-o tavă tapetată cu foaie de copt. Se introduce tava în cuptorul încins şi se lasă aprox. 20-25 de minute, amestecând beţişoarele după primele 10 minute pentru a se usca bine.
Cartofi împărăteşti
Cartofii (1 kg.) se curăţă şi se fierb întregi timp de 15 minute. Apoi, se scurg de zeama care se pastrează, şi după ce se răcesc, se rad pe răzătoarea mare. Usturoiul (10 căţei) se pisează, iar tarhonul (2-3 frunze) se toacă fin. Se pun ambele într-un castronel, se adaugă sarea (1 linguriţă), uleiul (3 linguri) şi se amestecă bine cu lingura de lemn. Apoi, treptat, se încorporează zeama în care au fiert cartofii. Nu trebuie sa fie mai multă de 300 ml. Cartofii raşi se pun într-un vas yena pentru cuptor, deasupra lor se toarnă compoziţia cu usturoi şi tarhon, în mod omogen. 2 cepe, după ce s-au curăţat şi spălat, se taie în formă de floare şi se pun în 2 cuiburi care se fac în cartofi. Ele vor lăsa o zeamă gustoasă în mâncare. De asemenea, servesc ca decor. Se pune vasul la cuptor. În cca. 35 min., cartofii se rumenesc frumos şi îi puteţi servi.
Cartofi crocanţi, la cuptor
Cartofii se taie rondele foarte subţiri, se ung cu o pensulă cu ulei de măsline sau ulei de palmier nehidrogenat, se presară puţină sare marină şi se aşează într-un vas termorezistent care se introduce în cuptorul încins în prealabil.
Se fac foarte repede şi sunt cu mult mai sănătoşi pentru că nu sunt supuşi prăjirii. Cartofii fierţi sau copţi şi răciţi nu îngraşă, deoarece amidonul se transformă prin retrogradare într-o formă glucidică rezistentă, asemănătoare fibrelor alimentare benefice, stimulând totodată şi creşterea ratei metabolismului bazal cu circa 20%. Astfel, putem consuma cartofi, desigur cu moderaţie şi conform principiilor asocierii alimentelor, fără să ne îngrăşăm.
Sursa: doctoroz.com