Ce trebuie să ştii despre ouăle pe care le consumi? Mulţi români nu cunosc aceste detalii. Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor vine cu mai multe informaţii.
 
Tu ştii ce consumi? Detalii despre ouăle din comerţ
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor vine cu mai multe detalii neaşteptate despre ouăle pe care le consumă românii. Mihai Ponea a declarat că sute de mii de ouă cu origine falsificată au fost vândute pe piaţa românească de o reţea activă în 3-4 state membre ale Uniunii Europene.
 
Filiera a fost mai apoi descoperită de către autorităţi, ulterior eliminată. Specialistul a susţinut şi că situaţii de genul acesteia îşi fac din ce în ce mai mult apariţia. Recent, ouă cu provenienţă Bulgaria şi Macedonia au fost trimise în Grecia, ştampilate cu origine Grecia şi vândute pe piaţa românească. Unele ouă pot avea provenienţa şi din zone cu restricţii de gripă aviară sau de salmonella.
 
„Avem situaţii de falsificare a ouălor, situaţii din ce în ce mai des întâlnite în ceea ce priveşte fraudele. Ultima speţă, pe care o avem de zilele trecute: ouă cu provenienţă Bulgaria şi Macedonia sunt trimise în Grecia, se ştampilează cu origine Grecia şi se vând pe piaţa din România.
 
Este un fals grosolan, în primul rând de origine, de păcăleală a consumatorului, sau chiar acele ouă pot proveni din zone cu restricţii de gripă aviară, de salmoneloză şi aşa mai departe”, a explicat Ponea, pentru Agerpres.
 
„Am descoperit reţeaua, am înlăturat-o şi încercăm să vedem dacă mai există şi alte filiere”
Sursa citată mai arată şi că Regulamentul european permite ca ouăle să fie aduse neştampilate la prima fermă către primul centru de colectare cu condiţia ca statul în cauză să fie anunţat. Autorităţile s-au ocupat de acest lucru, au descoperit filiera şi au eliminat-o. Ouăle ajunseseră pe piaţă, dar acum nu se mai regăsesc în atenţia clienţilor.
 
 
„Regulamentul european permite ca de la prima fermă către primul centru de colectare să le duci neştampilate, cu condiţia să anunţi statul-membru respectiv, (în acest caz, n.r.) că pleacă un transport de la ferma din Bulgaria sau Macedonia către Grecia.
 
Ei le-au trimis (în Grecia, n.r.) fără să notifice autoritatea competentă, au ajuns în Grecia, le-au ştampilat ca provenind dintr-o fermă din Grecia şi au vândut sute de mii de ouă pe piaţa din România.
 
Am prins această filieră, am stat până când am adunat şi încă adunăm în continuare (informaţii, n.r.), pentru că este extrem de dificil să prinzi o astfel de reţea, fiind angrenate 3-4 state membre.
 
Dar am descoperit reţeaua, am înlăturat-o şi încercăm să vedem dacă mai există şi alte filiere în România care procedează aşa. Aceste ouă falsificate au fost pe piaţă, ele nu se mai regăsesc acum pe piaţă. Am prins reţeaua şi am eliminat-o”, a afirmat vicepreşedintele ANSVSA.
 
 
 
Sursa: www.playtech.ro