Afinele sunt printre cele mai sănătoase fructe, cu o mulţime de beneficii pentru sănătate, datorită conţinutului ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Nu doar că reglează colesterolul, dar ajută şi la diminuarea grăsimii de pe abdomen, susţin specialiştii.

 

Afinele conţin antioxidanţi numiţi antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor şi seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic). Proprietăţile afinelor se menţin chiar şi după ce fructele sunt uscate.

 

Frunzele şi fructele de afin au proprietăţi astringente datorită taninului. Au activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, şi antidiareică.

 

„În general, fructele de pădure sunt fructe cu indice glicemic inferior şi care sunt pur şi simplu pachete enzimatice, pachete de antioxidanţi, care ne protejează organismul şi în special membrana celulară de tot ce înseamnă atacul agenţilor oxidanţi, cei care distrug părţi din membrană şi permit să se strecoare în interiorul celulei modificând-o', spune specialistul în nutriţie Lygia Alexandrescu.

 

Fructele acţionează favorabil în enterocolite, diaree, hemoroizi, oxiuroză, tulburări ale acuităţii vizuale, cistite, stări inflamatorii ale aparatului respirator sau digestiv, ateroscreloză. Ajută în tratarea faringitei, stomatitei, candidozei bucale şi aftei, prin gargara cu suc sau tinctură diluată de afine. Se fac clisme în caz de hemoroizi cu infuzie de afine, potrivit site-ului www.sfatulmedicului.ro. Datorită proprietăţilor antiseptice şi antibacteriene se utilizează şi în caz de eczeme sau cuperoze.

 

Afinele contribuie la diminuarea grăsimii din zona abdomenului. Un nou studiu de specialitate sugerează că afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza cărora se acumulează grăsime în zona abdominală şi astfel poate să scadă probabilitatea apariţiei bolilor cardiovasculare şi a sindromului metabolic.

 

Afinele luptă împotriva bolilor la mai multe niveluri şi sunt un instrument pentru menţinerea unei stări bune de sănătate, potrivit farmacianaturala.com.

 

Afinele conţin antioxidanţi şi fibre ce favorizează capacitatea organismului nostru de a dizolva colesterolul rău. Şi pentru că afinele acţionează împotriva problemelor metabolice, implicit ajută la prevenirea bolilor cardiace.

 

Conţinutul de flavonoide ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive, cum ar fi: capacitatea de a lua decizii, motivarea, înţelegerea generală şi funcţia de retenţie. În plus, consumul regulat de flavonoide reprezintă un real sprijin pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Flavonoidele din afine oferă organismului protecţia necesară împotriva tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

 

Diabeticii pot consuma afine fără probleme

Potrivit specialiştilor, afinele ajută la prevenirea şi tratarea infecţiilor şi luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi: „Spuneam că au indice glicemic scăzut, ceea ce permite şi diabetucului să consume fără probleme 200-300 de grame din acest fruct între mese. În general, medicii diabetologi recomandă extractul de afine, ceaiul de afine în aşa fel încât să fie reglată glicemia, să fie un ajutor în reglarea glicemiei'.

 

În plus, studii medicale au demonstrat faptul că sucul de afine ajută la prevenirea infecţiilor urinare. Astfel, dacă sunteţi predispuşi la această afecţiune neplăcută, o puteţi ocoli consumând afine măcar de câteva ori pe săptămână.

 

Pentru a ne bucura de beneficiile afinelor pe parcursul întregului an, acestea pot fi congelate.  Atenţie însă, oricât de benefice ar fi, nu înseamnă că le putem consuma în cantităţi nelimitate.

 

„Din punct de vedere cantitativ, ne putem permite două – trei sute de grame între mese, ne ajută imunitatea să funcţioneze la cote înalte, se opun degenerării aceste afine care conţin licopen, deci ne ajută să ne menţinem vederea bună mai ales că se apropie sezonul rece şi nopţile sunt mai lungi, iar atunci avem nevoie de o acuitate vizuală mai bună. Deci toate aceste beneficii ni le aduc afinele, care sunt nişte fructe atât de mici, atât de plăpânde, dar care ne fac atât de mult bine', a explicat Lygia Alexandrescu .

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro