Daca vrei să găzduieşti o petrecere în mijlocul verii, când codurile de avertizare şi indicele de confort termic devin subiectul preferat al ştirilor, nu poţi să uiţi de gheaţă. Înainte de a face orice listă de băuturi sau reţete trebuie să te asiguri că ai în congelator o cantitate suficientă. Minimum un sac, pentru că vei avea nevoie. O băutură cu mai mult sau mai puţin alcool, servită într-o zi caniculară fără multă gheaţă la îndemână, riscă să devină un ceai sau chiar o bombă cu ceas. Gheaţa trebuie să fie prezentă peste tot. În băuturi, în frapiere, în cutiile frigorifice. Şi trebuie să fie din belşug. Pentru că, până la urmă, este destul de uşor de făcut sau de procurat.

Gheaţa este un ingredient esenţial pentru orice cocktail indiferent de temperatura de afară. Ea potenţează gustul alcolului, eliberează aromele, păstrează prospeţimea băuturii şi asigură un melanj fericit între ingrediente. În plus, este un factor de hidratare, în condiţiile în care alcoolul are, în esenţă, efectul opus.

Există o mulţime de prejudecăţi legate de gheaţă. Cele mai răspândite sunt legate de faptul că ea îţi diluează băutura, ca atunci când o “botezi” cu apă. În măsura în care foloseşti cuburi de gheaţă bine făcute şi îţi dozezi cantităţile cu simţ de răspundere, băutura ta din pahar ar trebui să se termine înainte ca gheaţa să se topească. De aceea trebuie să începi orice cocktail punând gheaţă din belşug, cum aţi observat probabil că procedează şi barmanii profesionişti. Deşi sunt multe cuburi de gheaţă în pahar, fiecare dintre ele se va topi mai încet, iar băutura o să rămână şi rece şi relativ nediluată, iar tu n-o să fii pus în situaţia neplăcută de a bea cocktailul mai repede decât ai vrea, ca să apuci să te bucuri de el înainte să se încălzească şi să-şi piardă farmecul.

Cuburile de gheaţă pe care le foloseşti trebuie să fie rotunde şi mari, ca să reziste mai mult timp. Cele pe care le faci de obicei în tăviţele de la congelator au multe muchii, sunt mici şi se topesc mai repede. Acum multe dintre benzinăriile mari au cuburi gheaţă la sac, iar asta e o soluţie bună, mai ales dacă nu ai avut timp să te pregăteşti din timp şi să-ţi faci gheaţă acasă. Când pui gheaţă la făcut în congelator foloseşte apă plată îmbuteliată. Astfel cuburile vor fi clare, transparente, fără impurităţi. Apoi păstrează-le la o temperatură foarte scăzută, de minim -25 de grade. Cu cât gheaţa este mai rece, cu atât băutura devine mai rece înainte ca gheaţa să apuce măcar să se topească. De asemenea, trebuie să ştii că apa caldă îngheaţă mai repede decât cea rece. Oricât de ciudat ar suna, este un fapt demonstrat ştiinţific încă de pe vremea lui Aristotel şi este legat de fenomenul de suprarăcire. Prin urmare, dacă eşti în criză de timp foloseşte apă călduţă. Iar dacă foloseşti pungi de gheaţă fă-le loc în congelator în aşa fel încât să nu se atingă prea mult între ele.