Toamna se apropie cu paşi repezi, iar gospodinele nu mai contesc cu preparatele lor de pus în cămară. Este vremea castraveţilor muraţi, ai cărui mod de preparare vi-l detaliem mai jos.

 

Castraveţi muraţi, mod de preparare

Se spală castraveţii şi se pun în apă rece, puţin sărată, 10 grame de sare la un litru de apă, şi se ţin cam trei ore până ce devin elastici. După această operaţie, castraveţii se spală încă o dată foarte bine şi si se aşează în borcane.

Murătoarea se face aşa: se calculează 20-25 g de sare mare, neiodată, pentru un litru de apă, iar la 10 litru se pune un mănunchi de cimbru şi mărar, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de vişin, 2 ramuri cu frunze de ţelină şi 20-30 de boabe de piper.

 

Această apă împerună cu mirodeniile se pune la fiert şi se lasă să fiarbă în clocot vreme de 5 minute. Se ia apoi de pe foc şi se lasă să se domolească 5 minute, după care se toarnă cu polonicul peste castraveţii puşi în borcane. Murătoarea se calculează să fie jumătate din gramajul borcanului adică pentru un borcan de 800 de ml se calculează 400 ml de murătoare.

 

Conservaţi astfel, castraveţii poţi ţine doi ani

Cu murătoarea fierbinte peste castraveţi se lasă borcanele în bucătărie vreme de 48 de ore, după care, într-o oală se răstoarnă murătoarea. Răsturnarea e simplă: se ţin degetele ca şi capac la borcan şi se răstoarnă astfel doar zeama, castraveţii rămânând intacţi în borcane. Murătoarea scursă din borcane se pune la fiert. Între timp însă, borcaneşe se ţin sub jetul de apă rece, să se spele orice urmă de ferment.

 

Se curăţă apoi usturoiul şi se taie căţeii în 2 sau 3 felii şi se pun peste castraveţi, în borcane. Apoi, la fiecare borcan se pun următoarele: un vârf de cuţit de piper măcinat, 1 lingură de boabe de muştar şi hrean curăţăt şi tăiat pe lungime, care se pune în formă de cruce peste castraveţi, ca să îi ţină bine.

 

Murătoarea care a fiert încă 10 minute se pune aşa, fierbinte şi tulbure, peste castraveţi, şi se capsează borcanele. Acestea pot fi duse apoi imediat în pivniţă. Conservaţi astfel, castraveţii vor ţine chiar şi doi ani.

 

 

 

sursa: www.playtech.ro