Apa joaca un rol important in reglarea functiilor organismului nostru, iar pentru ca este esentiala pentru a putea trai, numeroase companii au transformat aceasta bautura intr-o veritabila afacere de succes. In ciuda informatiilor furnizate de ele, apa imbuteliata nu este o alternativa sanatoasa. De ce? Gasesti argumentele care sustin aceasta afirmatie in randurile urmatoare:

Sticlele de plastic sunt nocive pentru mediul inconjurator. Desi producatorii de apa imbuteliata incearca sa dea impresia ca sunt biodegradabile si inofensive, potrivit globalcitizen.org, doar unul din cinci recipiente folosite de acestia indeplinesc aceste conditii. De fapt, sticlele contin doar mai putin plastic.

Energia electrica de care e nevoie pentru a imbutelia apa este suficienta pentru a tine 190.000 de locuinte. De asemenea, este nevoie de trei ori mai multa apa pentru a produce o sticla de plastic decat pentru a umple una. Tot la capitolul productie, cantitatea de combustibil folosita pentru producerea sticlelor care sunt utilizate pe parcursul unui singur an este suficienta pentru a alimenta un milion de masini timp de 12 luni.

In ciuda publicitatii in care vedem izvoare, fluvii pitoresti, apa imbuteliata nu are o calitate superioara celei de la robinet. Ea este filtrata si tratata cu raze ultraviolete, iar apoi este pusa in vanzare la un pret de 100 de ori mai mare decat cel al apei de la robinet. Mai mult, testele au aratat ca aproximativ 22% dintre brandurile analizate aveau un continut mare de chimicale, la niveluri peste limitele de sanatate.

Plasticul folosit nu este nociv doar pentru mediul inconjurator, ci si pentru organismul nostru. Tipul de plastic fara BPA pe care brandurile le folosesc este mai putin toxic fata de alte tipuri, dar nu este complet lipsit de compusi chimici nocivi, care pot migra in apa daca sticlele sunt expuse la caldura.

Ce alternative ai?

Poti cumpara o sticla de apa reutilizabila pe care o poti umple cu apa la tine acasa. Sigur, indicat ar fi sa iti montezi un filtru la chiuveta, astfel calitatea apei va creste semnificativ. O alta varianta o reprezinta cana de sticla cu filtru biodegradabil, pe care o vei gasi in orice magazin.