Magazinele sunt pline de tot felul de margarine, halvarine, produse tartinabile care te îmbie cu etichete colorate şi îndemnuri de sănătate. În realitate, însă, toate sunt rezultatul unor combinaţii chimice, pline de conservanţi şi arome artificiale.
Asociaţia Pro Consumatori a analizat, zilele trecute, 30 de sortimente de margarină existente pe piaţă. Au fost testate produse fabricate sau distribuite de Orkla Foods România, Unilever, Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image, Lidl şi Kaufland. Experţii APC au constatat astfel că mai mult de trei sferturi din sortimente conţin acid citric, 60 la sută conţin conservanţi şi tot atâtea au arome artificiale.
Ingredientele regăsite în compoziţia sortimentelor de margarină analizate sunt apă, grăsimi vegetale hidrogenate de palmier şi cocos, lapte bătut, seminţe de rapiţă, ulei de palmier, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui, sare, fibre vegetale din cicoare, suc de lămâie, extract de morcovi, zer pudră, EDTA, lecitină de floarea soarelui, mono şi digliceride ale acizilor graşi, poliricinoleat de poliglicerol, acid citric, acid lactic, sorbat de potasiu, acid sorbic, beta-caroten, arome naturale, aromă de unt, vitamina A, D şi E. La aproape jumătate din sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este apa, iar la 43 la sută din sortimente, primul ingredient este reprezentat de uleiuri vegetale, de palmier, rapiţă, cocos, floarea soarelui, în proporţii variabile.
Pline de aditivi alimentari
În privinţa aditivilor alimentari şi a aromelor identificate în compoziţia sortimentelor de margarină analizate, s-a constatat că 93 la sută din margarinele testate conţin mono şi digliceride ale acizilor graşi, aditiv folosit ca emulsifiant care conţine amestecuri de mono-di-esteri de glicerină.
„Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma şi de a stabiliza emulsiile, prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile. 77 la sută din margarinele de pe piaţă conţin acid citric, aditiv folosit ca acidifiant. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree”, a declarat preşedintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Atenţie şi la grăsimi!
Valoarea energetică la 100 grame de margarină variază între 172 şi 720 kilocalorii. Cantitatea de grăsimi se situează, astfel, între 18 şi 80 grame, din care grăsimi saturate între 4 şi 37 de grame la 100 grame de produs. Numeroase studii realizate în instituţii medicale şi universităţi de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson, cancerele de colon şi sân, determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2 şi determină deficienţe de învăţare la tineri.
De asemenea, în conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, sortimentele de margarină, având un conţinut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame de produs) şi o valoare energetică mare per 100 grame de produs nu sunt recomandate copiilor.
Cât de periculoasă este margarina cu aromă de unt
16 august 2017





Din aceeaşi categorie:
Ciocolata nu îngraşă!
(16 noiembrie 2013)
206 vizualizări
Avantajele consumului de mere
(16 iulie 2013 - Clara ION)
213 vizualizări
Salcia, remediu natural împotriva afecţiunilor reumatice
(30 martie 2016)
199 vizualizări
Descoperă alimentul MINUNE care te scapă de boli
(20 iulie 2017)
204 vizualizări
Alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase
(29 aprilie 2017)
397 vizualizări
Alimente pe care nu ar trebui să le mai cumperi
(15 martie 2017)
549 vizualizări
Drob din ficăţei de pui
(22 aprilie 2014)
201 vizualizări
Ce boală gravă ascunde pofta exagerată de ciocolată
(14 septembrie 2015)
262 vizualizări
Turcia: istorie, peisaje, bucătărie
(25 octombrie 2013)
1293 vizualizări
Creşte lista îngheţatelor retrase din magazine, din cauza unui pesticid. Sunt zeci de sortimente
(13 august 2021)
352 vizualizări
Cinci lucruri despre cafea pe care probabil nu le stiai
(21 iunie 2019)
123 vizualizări
Atenţie la gogoşarii şi castraveţii în oţet!
(13 septembrie 2014)
3777 vizualizări
Margarina, chipsurile, popcornul, mezelurile şi supele la plic interzise din 2021. Decizie a Comisiei Europene
(7 octombrie 2019)
216 vizualizări
VIDEO Fructe şi legume proaspte: o alimentaţie de nota 10
(15 octombrie 2023)
182 vizualizări
Apa îmbuteliată este pericol public. Oricând poate izbucni o epidemie
(24 aprilie 2015)
111 vizualizări
Alimentele pe care NU trebuie să le reincălziţi niciodată - vă pot imbolnăvi!
(19 noiembrie 2015)
522 vizualizări
Preţurile la ciocolată ar putea exploda din cauza epidemiei de Ebola
(16 octombrie 2014)
87 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Dacă ai jucat vreodată un slot și te-ai întrebat „Ce caută lămâia asta aici?”, nu
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole