Magazinele sunt pline de tot felul de margarine, halvarine, produse tartinabile care te îmbie cu etichete colorate şi îndemnuri de sănătate. În realitate, însă, toate sunt rezultatul unor combinaţii chimice, pline de conservanţi şi arome artificiale.
Asociaţia Pro Consumatori a analizat, zilele trecute, 30 de sortimente de margarină existente pe piaţă. Au fost testate produse fabricate sau distribuite de Orkla Foods România, Unilever, Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image, Lidl şi Kaufland. Experţii APC au constatat astfel că mai mult de trei sferturi din sortimente conţin acid citric, 60 la sută conţin conservanţi şi tot atâtea au arome artificiale.
Ingredientele regăsite în compoziţia sortimentelor de margarină analizate sunt apă, grăsimi vegetale hidrogenate de palmier şi cocos, lapte bătut, seminţe de rapiţă, ulei de palmier, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui, sare, fibre vegetale din cicoare, suc de lămâie, extract de morcovi, zer pudră, EDTA, lecitină de floarea soarelui, mono şi digliceride ale acizilor graşi, poliricinoleat de poliglicerol, acid citric, acid lactic, sorbat de potasiu, acid sorbic, beta-caroten, arome naturale, aromă de unt, vitamina A, D şi E. La aproape jumătate din sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este apa, iar la 43 la sută din sortimente, primul ingredient este reprezentat de uleiuri vegetale, de palmier, rapiţă, cocos, floarea soarelui, în proporţii variabile.
Pline de aditivi alimentari
În privinţa aditivilor alimentari şi a aromelor identificate în compoziţia sortimentelor de margarină analizate, s-a constatat că 93 la sută din margarinele testate conţin mono şi digliceride ale acizilor graşi, aditiv folosit ca emulsifiant care conţine amestecuri de mono-di-esteri de glicerină.
„Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma şi de a stabiliza emulsiile, prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile. 77 la sută din margarinele de pe piaţă conţin acid citric, aditiv folosit ca acidifiant. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree”, a declarat preşedintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Atenţie şi la grăsimi!
Valoarea energetică la 100 grame de margarină variază între 172 şi 720 kilocalorii. Cantitatea de grăsimi se situează, astfel, între 18 şi 80 grame, din care grăsimi saturate între 4 şi 37 de grame la 100 grame de produs. Numeroase studii realizate în instituţii medicale şi universităţi de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson, cancerele de colon şi sân, determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2 şi determină deficienţe de învăţare la tineri.
De asemenea, în conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, sortimentele de margarină, având un conţinut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame de produs) şi o valoare energetică mare per 100 grame de produs nu sunt recomandate copiilor.
Cât de periculoasă este margarina cu aromă de unt
16 august 2017





Din aceeaşi categorie:
Cele 38 de alimente care nu trebuie ţinute în frigider, sub nicio formă. Cu multe dintre ele, ai procedat greşit până acum
(2 iunie 2022)
782 vizualizări
Cele mai falsificate alimente
(28 aprilie 2017)
709 vizualizări
Meniul zilei la Yell Wolf Pub. Cum prepari o „Ciorbă de pui” delicioasă
(26 noiembrie 2014)
233 vizualizări
Top alimente de consumat când e caniculă!
(1 iulie 2017)
592 vizualizări
Varză dulce la cuptor REŢETĂ DE POST
(28 martie 2014)
222 vizualizări
Caşcaval pane
(26 octombrie 2013)
682 vizualizări
Fericirea îngraşă
(25 iulie 2013 - Clara ION)
133 vizualizări
Au fost descoperite fructele şi legumele care favorizează acumularea kilogramelor în plus
(8 martie 2017)
198 vizualizări
Este bine să mănânci în pat?
(27 ianuarie 2017)
117 vizualizări
Pepenele verde: beneficii remarcabile pentru sănătate
(22 august 2013)
181 vizualizări
Socată
(25 mai 2014)
225 vizualizări
Cele mai nocive alimente pentru cei mici
(11 noiembrie 2013)
257 vizualizări
Pomelo, fructul care te satură şi te ajută să slăbeşti
(17 ianuarie 2017)
797 vizualizări
Broccoli te apără de ulcer
(2 ianuarie 2015)
129 vizualizări
Marinata: secretul cărnii delicioase
(29 iulie 2013 - Cristina IANCU)
2035 vizualizări
Alimente care protejează creierul
(13 ianuarie 2016)
176 vizualizări
Choux a la creme cu vanilie
(13 mai 2014)
166 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Cele mai periculoase flori de apartament
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Cum a fost înfrântă temuta flotă a lui Goering de o
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Pasiune şi moarte: Lili Brik şi Maiakovski
Publicat la data de 15 iulie 2025
-
De unde vin fructele? File din istoria păcănelelor
Publicat la data de 11 iulie 2025