Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat vineri că valoarea totală de investiţie pentru autostrada Sibiu-Piteşti, de 3,3 miliarde de euro, include şi TVA, costul exproprierilor şi alte costuri privind proiectarea şi execuţia proiectului. Cei 1,673 miliarde euro din Master Plan vizează doar cheltuielile cu investiţia de bază şi nu include TVA.

”Valoarea de 3,3 miliarde se referă la valoarea totală de investitie, care pe lângă costurile de proiectare şi de execuţie include valoarea TVA, costul exproprierilor terenurilor aferent acestui proiect şi alte costuri privind proiectarea şi excuţia proiectului. Aceasta valoare este calculată conform devizului general şi a rezultat în urma unei analize detaliate şi nu doar pe baza standardelor de cost”, precizează comunicatul de presă difuzat de CNAIR.

La începutul lunii iulie, CNAIR a trimis pe platforma SEAP, a licitaţiilor publice, contractele pentru cele două capete ale autostrăzii Piteşti-Sibiu, considerate de specialisti cele mai uşor de realizat, deoarece sunt singurele care nu traversează munţii, valoarea celor două contracte fiind estimată la 560 milioane euro, fără TVA, sau circa 666 milioane euro, cu TVA.

Autostrada Piteşti-Sibiu, parte din Autostrada Bucureşti-Nădlac (A1) ar permite traficul neîntrerupt pe autostradă între Capitală şi frontiera cu Ungaria. Autostrada de circa 123 kilometri ar fi prima care ar trece munţii, făcând legătura între Muntenia şi Transilvania, peste Munţii Carpaţi. Autostrada a suferit mai multe amânări în ultimii ani din cauza efectuării mai multor studii asupra celor cinci variante de traseu.